Sorteercentrum Reshare geopend

Foto:

Donderdagmiddag werd het textielsorteercentrum Reshare van het Leger des Heils officieel geopend bij Vixia in Sittard.

Jaarlijks wordt zo’n 23 miljoen kilo textiel hergebruikt. In de regio Westelijke Mijnstreek – Midden Limburg komt dat neer op ongeveer 5 kilo per persoon. Dit is goed, maar niet goed genoeg. Veel textiel verdwijnt nog bij het restafval en dat is nou precies waar Reshare verandering in wil brengen.
Leger des Heils Reshare, Reinigingsdienst Maasland en RWM afval en reiniging hebben het initiatief genomen om de textielinzameling- en verwerking in de regio duurzamer en zorgvuldiger in te richten. 
Een van de maatregelen om meer textiel uit het restafval te krijgen, is het verruimen van de inzamelcriteria. Daarom gaan de partijen – naast herdraagbare kleding, schoenen, beddengoed, knuffels en kledingaccessoires – ook niet-herdraagbare – kleding en textiel inzamelen. De inwoners van gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen, Stein, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas en Roerdalen kunnen vanaf nu ook hun overtollige vodden, doeken en gescheurde kleding in de containers van het Leger des Heils deponeren. Dit textiel mag echter niet nat zijn of sterk vervuild. 
  
De ruimere inzamelcriteria  zijn mogelijk doordat het Leger des Heils de niet-herdraagbare kleding en textiel ‘vervezelt’. Dit is het terugbrengen van textiel tot losse vezels. Hiervan worden weer nieuwe producten gemaakt. Naast het voordeel van duurzaamheid betekent dit dat gemeenten minder huisafval hoeven in te zamelen, wat kosten bespaart. 
In het sorteercentrum dat donderdag bij Vixia werd geopend sorteren nu een tiental werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt het binnenkomende textiel in herbruikbare spullen en te vervezelen restmateriaal.
  
Voorlichting 
Gemiddeld wordt in de genoemde regio’s 5 kilo kleding per persoon gerecycled. Landelijk gezien een goed cijfer, maar teveel textiel verdwijnt nog bij het restafval. Door voorlichting en campagnes willen RD Maasland en RWM inwoners stimuleren om meer textiel te recyclen. Om zo te voldoen aan de landelijke doelstelling van 7 kilo gerecycled textiel per persoon. Dat komt het sorteercentrum, het milieu en de inwoners ten goede. 
  
Duurzame inzameling 
RWM heeft voor de inzameling van onder andere textiel geïnvesteerd in twee duurzame inzamelwagens. De ingezamelde kleding wordt hergebruikt of verkocht tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Dit gebeurt via eigen winkels waar mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt worden ingezet. 
  
Samenwerkende partijen 
Leger des Heils ReShare werkt samen met Sociale Werkvoorziening-bedrijven Vixia en Westrom voor de bemensing van het sorteercentrum. In de toekomst worden mogelijk ook andere SW-bedrijven betrokken bij het proces.
RD Maasland en RWM zorgen voor de inzameling van het textiel. ReShare draagt zorg voor de verwerking en verkoop. In de samenwerking brengt elke partij zijn expertise in. 
  
Meer informatie over de betrokken partijen vindt u via de onderstaande websites: 
» RWM 
» Vixia 
Cookieinstellingen