Lot Museum Het Domein donderdag bezegeld?

Tijdens de raadsvergadering van aanstaande donderdag neemt de gemeenteraad een beslissing over het ondernemingsplan van het cultuurbedrijf in oprichting De DoMIJNen.

In het nieuwe cultuurbedrijf moeten BiblioNova, Artamuse, Filmhuis Het Domein en Museum Het Domein samengaan onder de noemer De DoMIJNen. 
Door oprichting van het cultuurbedrijf bespaart de gemeente 586.000 euro op cultuur. De bezuinigingsdoelstelling van 745.000 euro op cultuur, die in Ombuigen met Visie is vastgelegd, wordt daarmee voor een groot deel bereikt.
In de begeleidende brief stelt het college de gemeenteraad voor geen wensen en bedenkingen uit te brengen over het voornemen om de drie gemeentelijke culturele instellingen in het nieuwe cultuurbedrijf te laten opgaan en te ontvlechten uit de gemeentelijke organisatie. “Je moet het een keer durven loslaten en er vertrouwen in hebben”, zei cultuurwethouder Noël Lebens tijdens de presentatie van het ondernemingsplan eind augustus.
Een aantal oppositiepartijen is het daar niet mee eens: men vindt dat er te weinig tijd is om een diepgaand over de ingrijpende plannen te debatteren om tot een weloverwogen besluit te komen. Ook vanuit de wereld van kunst en cultuur bestaat er flinke  weerstand tegen de plannen, en dan gaat het vooral om het verdwijnen van Museum Het Domein als zelfstandig museum en de vrees dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit. Het museum verliest ook haar naam en wordt onderdeel van De DoMIJNen.
Voor de sponsors en vrienden van Het Domein is het onverteerbaar dat het museum, dat in twintig jaar tijd een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland heeft opgebouwd, zijn zelfstandigheid verliest. Ook andere partijen uit de kunst- en cultuurwereld steunen de protesten tegen het verdwijnen van Museum Het Domein. De bedenkingen zijn middels een open brief kenbaar gemaakt aan het gemeentebestuur. Verder maakte Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad vandaag bekend dat er nooit inhoudelijk overleg is geweest over het ondernemingsplan van De DoMIJNen i.o. tussen directeur De Rooij en de vrienden en sponsors van Museum Het Domein. Die maken bezwaar tegen een notitie van De Rooij aan de wethouder waarin de suggestie wordt gewekt dat er wel inhoudelijk over de plannen zou zijn gesproken.
De vraag is of de protesten – zowel binnen de raad als van buiten – in de raadsvergadering van aanstaande donderdag veel verschil zullen maken. Vanuit de coalitie worden vooralsnog geen bedenkingen tegen het ondernemingsplan gehoord.
Cookieinstellingen