Wmo-adviescentrum één jaar open

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 1 oktober 2013 opende toenmalig wethouder Berry van Rijswijk het gemeentelijke Wmo-adviescentrum op de zorgboulevard in het Orbis Medisch Centrum. Inwoners kunnen er terecht voor vragen op het gebied van aangepast wonen, welzijn en zorg.

De keuze om het Wmo-adviescentrum onder te brengen in het Orbis Medisch Centrum is gemaakt omdat veel ouderen en mensen die zorg behoeven regelmatig in het medisch centrum bezoeken. Zij kunnen dat meteen met hun vragen over zorg terecht bij het adviescentrum.
Het centrum voorziet in een behoefte. Van Rijswijk’s opvolger wethouder Leon Geilen (leefomgeving, wijkgericht werken en welzijn): “Ruim 5000 mensen hebben het afgelopen jaar de weg naar het adviescentrum gevonden. Dit laat zien dat deze laagdrempelige manier van informatie, advies en ondersteuning ontvangen goed werkt.” 
Advies en ondersteuning 
Inwoners worden in het Wmo-adviescentrum op weg geholpen met hun vraag of probleem. Dat kan mét of zonder afspraak. Het centrum biedt informatie, advies en ondersteuning. Samen worden mogelijke oplossingen bekeken om de zelfredzaamheid te bevorderen. Ook mantelzorgers, vrijwilligers, zorgverleners en bezoekers kunnen vrijblijvend binnenlopen. In het Wmo-adviescentrum wordt samengewerkt met organisaties op het gebied van aangepast wonen, welzijn en zorg, waaronder Vivantes, Orbis, MEE, Partners in Welzijn en Streekzorg Westelijke Mijnstreek.
Belangrijke toegangspoort 
Inwoners worden in het Wmo-adviescentrum op weg geholpen, waarbij wordt uitgegaan van eigen kracht en eigen mogelijkheden. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een collectieve of algemene voorziening. Als dat niet toereikend blijkt te zijn, wordt maatwerk toegepast. Leon Geilen: “Met alle veranderingen in de zorg die in 2015 op ons afkomen, is het Wmo-adviescentrum één van de belangrijkste toegangspoorten voor mensen met een vraag over welzijn, zorg en aangepast wonen. Het adviescentrum is daarvoor 5 dagen in de week bereikbaar voor onze inwoners.”
Wmo-adviescentrum 
Orbis Medisch Centrum (ziekenhuis) 
Dr. H. van der Hoffplein 1 
6162 BG Sittard-Geleen 
(begane grond) 
046-4778841 
Openingstijden 
Met en zonder afspraak: maandag tot en met vrijdag 08:30 – 17:30 uur.
Cookieinstellingen