Werkloosheid weer gedaald

Foto:

De werkloosheid in Limburg daalde in het tweede en derde kwartaal van 2014 sneller dan gemiddeld in Nederland. Op dit moment zijn 37.000 mensen in Limburg werkloos.

Dat is 7,3 procent van de beroepsbevolking. Voor heel Nederland  ligt dat percentage op 8 procent. In het eerste kwartaal bedroeg het landelijke percentage 9 procent en dat van Limburg 9,1 procent. Dat was voor Nederland de hoogste stand van deze eeuw. Europees gezien is de werkloosheid in Nederland laag.
De werkloosheid daalde in Limburg de laatste twee kwartalen met respectievelijk 8,9 en 9,7 procent, tegenover 4,5 en 6,2 procent landelijk.
werkloosheid-limburg-k3-2014
Het CBS meldt dat in het afgelopen kwartaal opnieuw sprake was een bescheiden groei van het aantal banen en vacatures. Daarmee heeft het voorzichtige herstel van de arbeidsmarkt ook in het derde kwartaal van 2014 een vervolg gekregen. Het totale aantal werklozen in Nederland was in het derde kwartaal bijna 40 duizend minder dan in het voorgaande kwartaal. Eind vorig jaar daalde de werkloosheid eveneens, maar toen kwam dat doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. 
Langdurige werkloosheid neemt nog toe
De werkloosheid is vooral afgenomen onder 25- tot 45-jarigen. Ook bij jongeren en 45-plussers daalde de werkloosheid, maar minder sterk. Zoals het CBS eerder deze maand meldde, kwamen in de afgelopen tien jaar nog nooit zo weinig werkloze jongeren snel aan de slag. Hoewel de kortdurende werkloosheid inmiddels afneemt, blijft het aantal mensen dat langdurig werkloos is toenemen. In het derde kwartaal was 45 procent van alle werklozen minimaal een jaar werkloos. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig: ruim 60 procent van de oudere werklozen was ten minste een jaar werkloos.
Cookieinstellingen