Magische en magisch/religieuze recepten

Foto: Stichting Soleur

Laat u verbazen en huiver mee op donderdag 12 maart in De Domijnen 03 – voorheen museum Het Domein/Euregionaal Historisch Centrum) tijdens een lezing over magische en magisch/religieuze recepten.

“Neem het vet van een dood mens en bestrijk daar de navel mee”, of “Een paard staat stil als het ’t koord van een gehangene om de hals krijgt”. Het zijn slechts twee van de magische recepten uit de collectie van de stichting Soleur, enkele jaren geleden opgericht om de rijke receptcultuur in onze Euregio te bestuderen.

Wil u meer horen en te weten komen over dit soort vreemde recepten (die soms minder vreemd blijken dan ze lijken…)? Kom dan luisteren en huiver mee op donderdag 12 maart om 20:30 uur.

In de powerpointlezing zullen Limburgse en Euregionale recepten op het raakvlak van magie worden gepresenteerd en in context worden gebracht. Mensen hebben immers vroeger nooit ‘zomaar’ dingen bedacht, vaak is er een reden dat men een recept neerschreef. Deels is dat eeuwenlange ervaring, gebaseerd op ideeën uit de tijd van Grieken en Romeinen, vaak vermengd met bijgeloof. Niet altijd komen we erachter wat die redenen waren, maar vaak ook wel, en dat geeft soms ook een verrassende kijk op onze eigen visie op de wereld nú.

Cookieinstellingen