Geen boete voor NS inzake aanbesteding OV

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vervoerder Veolia beschuldigde NS van machtsmisbruik en oneerlijke concurrentie bij de aanbesteding van de Openbaar Vervoersconcessie voor onze provincie voor de periode 2016-2031.

Veolia viste net als Arriva achter het net bij die aanbesteding. De concessie werd door de Provincie Limburg gegund aan NS-dochter Abellio.

Volgens Veolia zou de NS concurrenten meer laten betalen voor het gebruik van ov-chippalen op stations en zich daardoor schuldig maken aan overtreding van de Spoorwegwet. Kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt heeft de beschuldiging onderzocht en geconcludeerd dat van machtsmisbruik geen sprake is geweest. Er wordt dan ook geen boete opgelegd.

NS-dochter Abellio mag nu voor een periode van vijftien jaar het ov in de provincie verzorgen. Abellio kondigde eerder aan met bussen van VDL te gaan rijden. De order zou gaan over maximaal 260 bussen.

De uitkomst van het ACM-onderzoek is opvallend. Vorige week meldden media nog dat de NS een miljoenenboete zou krijgen. Ze baseerden dat op een conceptrapport van de autoriteit.

Cookieinstellingen