Lager parkeertarief levert onvoldoende op

Met belparkeren hoeft u niet meer naar de automaat...
Met belparkeren hoeft u niet meer naar de automaat...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In september 2013 verlaagde de gemeente – mede op aandringen van de winkeliers in de koopcentra van Sittard en Geleen – het parkeertarief van 1,30 euro naar 1,00 euro.

Verder werd afrekenen per 6 minuten ingevoerd en kon er op meer plekken achteraf worden betaald, zoals op de parkeerplaatsen aan de Elisabethstraat in Geleen en op de Steenweg en in de ABC-parkeergarage in Sittard.

Door deze maatregelen, die de gemeente jaarlijks ongeveer 700.000 euro aan parkeeropbrengst kosten, hoopte men meer winkelend publiek naar de centra te trekken dat bovendien langer in de stad zou blijven. In eerste instantie nam het aantal parkeertransacties toe, maar per saldo is het effect op de verblijfsduur en het aantal transacties volgens onderzoeksbureau Empaction marginaal.

De verblijfsduur is iets verbeterd, maar de krimp in het aantal bezoekuren aan Geleen zet door. In Sittard is 67% van de parkeerders binnen twee uur vertrokken, in Geleen ligt dat cijfer met 91% stukken hoger.

De gemeente heeft adviesbureau Empaction ingehuurd om met verbetervoorstellen te komen voor het parkeerbeleid. De adviezen worden door het college van B&W meegenomen in een voorstel voor een nieuw parkeerbeleid, waarover deze zomer een besluit moet vallen.

Cookieinstellingen