Kunstwerken Mine-Art Holland zijn te koop

In Geleen, de stad waar de voormalige Staatsmijn Maurits zijn hoofdzetel had, staat men stil bij het feit dat 50 jaar geleden de sluiting van de Nederlandse steenkolenmijnen werd aangekondigd.

Dat gebeurt onder andere met de 6 maanden lopende expositie “Mine-Art Holland”. Deze expositie in een aantal leegstaande winkelpanden bestaat uit foto’s en video’s uit de tijd van de mijnen, gedichten van oud-mijnwerkers en kunstwerken die herinneren aan het mijnverleden.

Met een bezoek aan deze expositie kunnen jongeren en ouderen (hernieuwd) kennismaken met het roemruchte verleden van onze Provincie en respect krijgen voor de “koempels” die barre tijden hebben doorgemaakt.

Helaas is van de vroegere Mijnen niets tastbaars meer overgebleven. Daarom herdenkt Stichting Expo-Stad Geleen de mijngeschiedenis met dit unieke materiaal. Kunst lijkt wellicht elitair maar is een voor ieder toegankelijke manier om uiting te geven aan het respect dat de mijnwerkers nu nog steeds verdienen.

De expositie “Mine-Art Holland” wordt gehouden in leegstaande winkelpanden in Geleen-Centrum. Hierdoor worden meerdere doelen bereikt:

  • De roemruchte “Mijn”-geschiedenis van Limburg wordt in beeld gebracht voor jongeren en ouderen
  • De leegstand wordt bestreden
  • Er worden werkervaringsprojecten gecreëerd voor mensen met een uitkering

De expositie is tijdens de paasdagen geopend van 11:00 tot 16:00 uur. Voor de kinderen is de expositie gratis toegankelijk en tijdens de paasdagen kunnen de kleinsten mee doen aan het “eierkolen”-zoeken.

Veiling
De geëxposeerde kunstwerken worden op eerste en tweede paasdag middels een veiling verkocht aan de hoogste bieder. Een unieke mogelijkheid om voor nu en de toekomst de “Mijn”-geschiedenis op een speciale manier een bijzondere plaats te geven.

De expositie “Mine-Art Holland” duurt nog tot 15 september 2015 en is speciaal toegankelijk voor groepen schoolkinderen, ouderenverenigingen en andere geïnteresseerden. Bel voor een afspraak naar 046-4752646.

Affiche-Paasveiling-Mine-Art-Holland

Cookieinstellingen