Aard- en restwarmte gaan onze woningen verwarmen

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Het idee achter het Groene Net, waarmee in deze regio in de toekomst woningen zullen worden verwarmd met restwarmte van bedrijven op Chemelot, krijgt ook op nationaal niveau voeten aan de grond.

Minister Kamp wil restwarmte uit fabrieken en natuurlijke warmte uit de aarde in het hele land gaan gebruiken om er woningen en kantoren mee te gaan verwarmen. Hij stuurt daarover donderdag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de plannen uitlegt. De bedoeling is dat Nederland minder afhankelijk wordt van aardgas uit Groningen of het buitenland.

Warmte
Bijna zestig procent van alle energie in Nederland word gebruik voor de cv-ketel, het douchen of afwassen. Maar ook voor hoge temperaturen in de productie en de industrie. In heel Nederland wordt hier gas voor gebruik.

“Veel van deze opgewekte warmte gaat nu nog verloren en kan nuttiger worden ingezet. Dat kan bijvoorbeeld door restwarmte uit de industrie via een warmtenet aan te bieden aan huishoudens en bedrijven. Dit bespaart energie én levert tot 75 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van een huishouden met een cv-installatie. De kansen die warmtetechnologie biedt voor de toekomst moeten we niet laten liggen”, aldus Kamp.

Duurzaam
Het kabinet gaat de wet- en regelgeving voor warmtelevering hervormen. Er wordt gewerkt aan een nieuw model voor warmtenetten, zodat de markt voor duurzame warmte gaat lijken op de markt voor gas en elektriciteit. Dit moet op termijn bijdragen aan de leveringszekerheid en toekomstige warmtevoorziening.

Om de verdere ontwikkeling van duurzame vormen van warmtelevering te bevorderen, gaat het kabinet de wet- en regelgeving voor warmtelevering hervormen. Zo wordt gewerkt aan een nieuw marktmodel voor onder andere warmtenetten, zodat de markt voor duurzame warmte meer gaat lijken op de markten voor elektriciteit en gas. Dit draagt bij aan de leveringszekerheid en zorgt voor een toekomstbestendige warmtevoorziening.

Cookieinstellingen