Roeken zorgen voor overlast

Foto: Brian Snelson from Hockley, Essex, England (CC BY 2.0)

De gemeente heeft in diverse buurten een brief laten bezorgen betreffende overlast van roeken, pientere kraaiachtigen die in kolonies bijeen leven.

Roeken nestelen graag in grote bomen en kunnen in woonbuurten zorgen voor geluidsoverlast en vervuiling van de omgeving met uitwerpselen.

Beschermingsplan om vogels te verjagen
Omdat de roek een beschermde vogel is mag hij volgens de Flora- en faunawet niet zomaar worden verjaagd. De gemeente moet daarom een deskundige in de arm nemen voor het opstellen van een roekenbeschermingsplan. Op basis daarvan wordt bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ontheffing aangevraagd om de roeken te verjagen, zo staat in de brief.

In de brief aan de bewoners van de geplaagde buurten laat de gemeente weten dat dit proces in gang is gezet en dat wordt verwacht dat de ontheffingsaanvraag in het najaar kan worden ingediend.

Tot het zover is valt er niets tegen de overlast te doen. De gemeente vraagt inwoners wel om melding te maken van de ervaren overlast. Een aantal bewoners telt regelmatig het aantal roeken in de buurt, zodat kan worden bijgehouden hoe groot de roekenpopulatie is en hoe die zich ontwikkelt in omvang. Wie mee wil helpen met tellen kan dat eveneens aangeven via telefoonnummer 14 046.

Cookieinstellingen