Wijkontwikkelingsplan Geleen-Zuid en Kluis in de grondverf

Ontgroening, vergrijzing en langer zelfstandig wonende ouderen: dankzij deze ingrijpende demografische veranderingen moet een flink deel van de woningvoorraad in de wijken Geleen-Zuid en Kluis de komende jaren op de schop. Uiteraard speelt ook de leeftijd van de woningen, hun comfort en hun kwaliteit op het gebied van duurzaamheid daarbij een rol.

De bevindingen uit een analyse van de toekomstige ontwikkelingen – zoals die nu worden ingeschat – is vertaald in een visie voor Geleen-Zuid en Kluis, die weer dient als stuk om plannen te formuleren. Die zijn nu vervat in een eerste versie van het wijkontwikkelingsplan Geleen-Zuid en Kluis.

Wethouder Ruud Guyt verwacht dat de complete gebiedsvisie voor Geleen-Zuid en Kluis eind dit jaar in de gemeenteraad behandeld kan worden. Op 20 mei worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd. Nadat de reacties zijn verwerkt start de formele inspraakprocedure. Vervolgens wordt het plan besproken in de raadscommissie en daarna behandeld in de gemeenteraad.

Voor de uitvoering van die plannen geldt dan een termijn van 15 jaar. Die lange periode betekent dat onderweg wellicht nog zaken moeten en kunnen worden bijgesteld onder invloed van veranderende omstandigheden.

Voorlopig wil ZOwonen, de grootste verhuurder in het gebied, zo’n 1100 woningen in Geleen Zuid onder handen nemen. In het nog goed te keuren wijkontwikkelingsplan gaat de corporatie uit van de sloop van 620 woningen (voornamelijk iets verder van het centrum gelegen portiekflats) en renovatie van 500 andere woningen. Tegenover de sloop staan dan 260 nieuw te bouwen woningen, waaronder ook grondgebonden woningen en patiowoningen die zijn afgestemd op oudere bewoners. “De aantallen zijn gezien de lange periode waarover we praten niet in beton gegoten”, zo laat ZOwonen-directeur Mans weten.

Voor de bewoners in de buurt, die straks hun huis uit moeten omdat het gesloopt of gerenoveerd gaat worden, geldt een sociaal plan. Dat voorziet in begeleiding van de bewoners naar andere – wellicht tijdelijke – huisvesting en in een tegemoetkoming in de extra kosten tot 6000 euro. Bij terugkeer in een nieuwe of gerenoveerde woning in de buurt geldt dan een huurgewenningsperiode van drie jaar.

Wanneer woningen leeg komen te staan zorgt ZOwonen ook voor leegstandsbeheer tot het moment van sloop of renovatie om te voorkomen dat er gaandeweg onveilige spookbuurten ontstaan.

De kosten van de genoemde maatregelen komen voor rekening van ZOwonen. De gemeente investeert alleen in aanpassingen van de infrastructuur, mochten die nodig blijken.

Wat de particuliere sector betreft laat de wethouder weten dat er op dit moment geen ingrepen zijn voorzien. De ontwikkelingen worden vanuit een breder perspectief bekeken in een structuurplan voor Zuid-Limburg.

Cookieinstellingen