Zeer druk bezochte dodenherdenking

Op diverse locaties in de gemeente werd woensdagavond 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden.

In Sittard werden na een oecumenische dienst in de Grote Kerk kransen gelegd bij het monument op de Markt en vervolgens vond de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats aan de Lahrstraat plaats.

Daar werden na een toespraak door burgemeester Sjraar Cox kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur, de Stichting Oranjecomité Sittard, de Stichting Oorlogsgravencomité Sittard, het COC, het Apostolisch Genootschap, de Liberale Joodse Gemeenschap, de PVV-fractie van Provinciale Staten, dochter en kleindochter van oorlogsslachtoffer Pieke Vroomen en Stadsschutterij Sint Rosa.

Na het door een leerlinge van Trevianum Scholengroep voorgedragen gedicht ‘Welkom in mijn wereld’ presenteerden leerlingen van basisschool De Lemborgh in samenwerking met het Laagland Theater hun Kindermonument in de vorm van een korte toneelvoorstelling.

Om kinderen van de basisscholen en hun ouders meer te betrekken bij de jaarlijkse Dodenherdenking is Sittard-Geleen drie jaar geleden gestart met het project Kindermonument. Daarin krijgt ieder jaar een basisschool de opdracht om het Kindermonument te maken.

» Basisschool De Lemborgh maakt kindermonument

In het door de kinderen van basisschool De Lemborgh opgevoerde toneelstuk ‘Waar de wind ons brengt’ staat zigeunermeisje Settela centraal. Het stuk was de opmaat naar de voorstelling over Settela die ’s avonds op diverse locaties in de stad werd gespeeld. Van het toneelstukje van de leerlingen van De Lemborgh is eerder onderstaande video gemaakt.

Na de bijzonder gewaardeerde opvoering werd het koffertje met de opdracht voor het Kindermonument door burgemeester Sjraar Cox overgedragen aan een leerling van basisschool De Duizendpoot in Geleen, die de eervolle taak op zich neemt om het Kindermonument 2017 te verzorgen.

De ceremonie op de begraafplaats werd afgesloten met een rondgang langs de graven van Nederlandse en Britse gevallenen, Joodse graven en het graf van verzetsman ‘de Witte van Ronden’.

Cookieinstellingen