Drugstoerisme: ervaringen I-criterium gematigd positief

Foto: HH

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen en politiechef Westelijke Mijnstreek Paul de Rooij gaven vandaag een eerste indruk van hun bevindingen inzake de aanpak van het drugstoerisme in Sittard-Geleen.

De actuele cijfers en het straatbeeld laten volgens hen een gematigd positief beeld zien sinds per 1 juni weer strikt en actief wordt gehandhaafd op het I-criterium, volgens hetwelke coffeeshops alleen softdrugs mogen verkopen aan mensen die kunnen aantonen Nederlands ingezetene te zijn. Daarmee is grotendeels een einde gekomen aan de groeiende stroom Belgen, Fransen, Duitsers en Luxemburgers die bij een van de coffeeshops in Sittard-Geleen hun wiet kochten.

De verwachte groei van het aantal straatdealers deed zich de eerste dagen na 1 juni inderdaad voor. “Met name in de eerste dagen na 1 juni bleek dat de straatdealers in Sittard en Geleen kans zagen gebruik te maken van de nieuw ontstane afzetmarkt”, zegt politiechef Paul de Rooij.

“Sinds 1 juni neemt het aantal straatdealers echter af en neemt de veiligheid op straat toe. Dit horen we ook terug op straat van inwoners. Daarnaast maakt de infonnatie die we ontvangen via het Drugsmeldpunt dit duidelijk.”

Wie regelmatig in de omgeving van het station van Sittard komt zal kunnen beamen dat het er een stuk rustiger is en dat de parkeeroverlast van klanten van de coffeeshops is verdwenen. De coffeeshops gaven eerder al aan dat ze sinds de herinvoering van de strikte handhaving van het I-criterium hun omzet dramatisch hebben zien dalen. En ook de straatdealers zijn in de stationsomgeving steeds minder nadrukkelijk en irritant aanwezig dan in de eerste dagen na 1 juni, toen nog niet alle buitenlanders die de coffeeshops frequenteerden op de hoogte waren van het feit dat zij er niet meer welkom waren.

straatdealers-stationsplein-sittard-uitsnede

Uitwaaiereffect

Ook met de verschuiving van de straatdealeractiviteiten naar de wijken lijkt het mee te vallen, zo zegt burgemeester Cox. “Bewoners bevestigen ook dat een mogelijk uitwaaiereffect naar de omliggende wijken op dit moment beperkt is. Cijfers tonen aan dat de meeste meldingen worden gedaan in de wijken Sittard-centrum, Kluis en Geleen-centrum. De meldingen uit andere wijken in Sittard-Geleen zijn zeer laag. De afname van het aantal drugstoeristen heeft ook een positief effect op de verkeers- en parkeerdrukte aan het Stationsplein en de aangrenzende straten. Een vasthoudende groep straatdealers die voor 1 juni ook al actief was in Geleen, wordt momenteel aangepakt met een aangescherpte handhaving. Dit heeft geleid tot een positiever en veiliger gevoel bij omwonenden. We zijn er echter nog niet. De aanpak van straathandel is een proces van de lange adem. Intensieve handhaving hierop blijft de komende periode daarom prioriteit”

Burgemeester Sjraar Cox ging per 1 juni over tot het (wederom) actief handhaven van het Ingezetenencriterium in de strijd tegen het drugstoerisme. Met de maatregel. die coffeeshophouders verplicht enkel softdrugs te verkopen aan inwoners van Nederland en niet aan mensen die niet in Nederland staan ingeschreven, bestrijdt de burgemeester het drugstoerisme en keren de coffeeshops terug naar het niveau van lokale voorzieningen.

Bovendien moet het actief handhaven leiden tot een afname van de door drugstoerisme veroorzaakte problemen en de daarmee gepaard gaande overlast voor omwonenden.

Meld drugsoverlast!

Het meldpunt drugsoverlast draagt ertoe bij dat de politie signalen van inwoners ontvangt over straatdealeracitviteiten en andere vormen van overlast die te maken hebben met drugs. Via het meldpunt zijn sinds 1 juni in totaal 159 meldingen binnengekomen, waarvan de meeste werden gedaan in de eerste week van juni. Van alle ontvangen meldingen kwamen er 55 uit Geleen en 96 uit Sittard. Er zijn 4 meldingen ontvangen uit de gemeente Beek. Er kwamen 63 meldingen anoniem binnen en 96 meldingen werden gedaan op naam. Ingeval van meldingen op naam is door het drugsmeldpunt (op werkdagen) binnen 24 uur (een eerste) contact gelegd met de melder. Onder meer op basis van de meldingen ontvangen door het drugsmeldpunt, worden de accenten in de handhaving bepaald, zodat gerichte controles kunnen worden uitgevoerd op locaties en personen.

Uit enkele signalen vanuit inwoners en professionals in de wijk blijkt dat de bekendheid van het drugsmeldpunt nog enige verbetering behoeft. In de komende week zal daarom aandacht worden besteed aan het drugsmeldpunt op sociale media en in de stadskrant.

» telefoon Drugsmeldpunt Westelijke Mijnstreek: 046-477 8510
» online melden via www.sittardgeleen.nl/drugs

Handhaving I-criterium: enkele operationele cijfers

Cijfers van 1 juni tot en met 19 juni 2016        Aantal
Controles van personen (betrokkenen/verdachten)   219*
Aanhoudingen                                       16
Proces-verbalen politie                            15
Proces-verbalen boa's                              46
Waarschuwingen gebiedsontzegging APV               29
Gebiedsontzeggingen APV                             6
(* Let op: geen unieke personen)

Toelichting/bijzonderheden

  • Er zijn van 1 juni tot en met 19 juni 219 controles van personen uitgevoerd. Bij 127 controles woonde de gecontroleerde persoon in Sittard-Geleen (80 in Sittard en 47 in Geleen).
  • De gecontroleerde personen in Geleen zijn over het algemeen ouder dan de personen in Sittard. Het betreft op beide locaties een groot aantal personen van allochtone afkomst.
  • Naast de controles van personen is een grote hoeveelheid personen, waaronder drugstoeristen (in de eerste dagen), aangesproken en gewezen op de regelgeving.
  • Aan 29 personen is een waarschuwing gegeven in het kader van een gebiedsontzegging op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening Sittard-Geleen (hierna: APV). Dit is de eerste stap om een daadwerkelijke gebiedsontzegging op te leggen. Aan 6 personen is een gebiedsontzegging op basis van de APV opgelegd. Hoewel de ontzegging momenteel van korte duur is (48 uur), loopt dit bij een volgende constatering snel op (4-6-8 weken). Aan 1 persoon is – als gevolg van recidive, ook reeds vóór 1 juni 2016 – een gebiedsverbod van 3 maanden opgelegd op basis van de ‘Voetbalwet’. Overtreding van dit verbod is een misdrijf.
Cookieinstellingen