SP stelt vragen over nieuwe voorzitters Nationale Parken

De provincie Limburg wil de Nationale Parken Maasduinen, Groote Peel en Meinweg en het Nationaal Landschap Zuid-Limburg een nieuwe doorstart geven.

Daartoe heeft gedeputeerde Patrick van der Broeck nieuwe voorzitters benoemd: Bert Kersten (Maasduinen), Herman Vrehen (Groote Peel), Ricardo Offermanns (De Meinweg) en Toine Gresel (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) beginnen per 1 september 2016 aan hun nieuwe klus.

In het verleden werden de Nationale Parken door het Rijk beheerd en gefinancierd, maar sinds 2012 is dat de verantwoordelijkheid van de provincie. De provincie wil daarin naar een grotere rol voor de samenleving (‘vermaatschappelijking’) en een andere verdeling van de kosten over de deelnemende partners. Dat moet nu dus gaan gebeuren onder de vier nieuwe voorzitters.

De nieuwe voorzitters zijn geen onbekenden in Limburg, zo stelt de provincie in een persbericht. En dat klopt. Drie van de vier zijn ooit in opspraak geweest vanwege integriteitskwesties. Reden voor de SP-fractie in Provinciale Staten om hier sceptisch op te reageren en vragen te stellen in Provinciale Staten. De SP spreekt van erebaantjes, die worden vergeven in de ‘vriendenrepubliek Limburg’.

Gedeputeerde Van der Broeck zegt niet te hebben stilgestaan bij het verleden van de nieuwe voorzitters. Hij vindt het geen beletsel.

Herman Vrehen heeft veel bestuurlijke ervaring, onder andere als gedeputeerde, en heeft door zijn werkverleden bij de LLTB en zijn huidige directeursfunctie bij IKL laten zien een verbinder te zijn tussen natuur en landbouw. Vrehen werd in 2009 gedwongen op te stappen als gedeputeerde vanwege belangenverstrengeling.

Ricardo Offermanns was burgemeester van de gemeente Meerssen. Eerder was hij ook burgemeester van Roerdalen en kent daarmee de Meinweg en de regio goed. Hij kwam in 2012 in opspraak wegens schending van de geheimhoudingsplicht.

Toine Gresel is oud-burgemeester van de gemeenten Nistelrode, Sint Anthonis, Dronten en Heerlen. Ook was hij voorzitter van het Waterschap Peel en Maasvallei tot vorig jaar. Daar stapte hij in 2015 zelf op na een onderzoek van L1 naar mogelijke belangenverstrengeling. Een integriteitskwestie.

Tenslotte is er nog Bert Kersten, onder meer oud-wethouder van Venray, oud-gedeputeerde van Limburg en voorzitter van voetbalclub MVV, heeft een lange staat van dienst als openbaar bestuurder met grote kennis en achtergrond in natuur en milieu. Zijn verleden is onbesproken.

Cookieinstellingen