Beeld Toon tijdelijk naar expositie in voormalige V&D

Het bekende bronzen beeld van Toon Hermans naast de schouwburg in Sittard is daar vrijdagmiddag weggehaald. Niet door bronsdieven, maar door de organisatie van de expositie Toon Thuis.

Het beeld, dat in 2001 werd onthuld door wijlen Jos Brink, verhuist naar de ingang van het voormalige pand van V&D op de Markt in Sittard, waar momenteel keihard wordt gewerkt aan de inrichting van de belevingsexpositie Toon Thuis. De expositie, die op 27 augustus officieel wordt geopend, belicht het leven van Toon vanaf zijn jeugd in Sittard tot en met het podium in Carré. Het is een eerbetoon aan deze grote Sittardse cabaretier, die op 17 december 2016 exact 100 jaar geleden in Sittard werd geboren. De opzet van de expositie is ronduit bijzonder te noemen, ook vanwege de in de expositie toegepaste technieken.

Een eerste poging om het bronzen beeld van zijn sokkel te lichten werd dinsdagmiddag ondernomen, maar mislukte omdat het beeld bijzonder stevig verankerd bleek aan de stenen sokkel. Daarom werd het bedrijf, dat het beeld in 2001 zo diefstal-proof op de sokkel had geplaatst, om raad gevraagd. Uiteindelijk werd besloten om de sokkel te slopen. Dat gebeurde vrijdagmiddag onder het toeziend oog van Gaby Hermans, waarna het 300 kilogram zware kunstwerk, hangend onder een heftruck, stapvoets van de Monseigneur Claessensstraat naar de Markt werd gereden.

Daar wordt het beeld komende week grondig gereinigd om vervolgens te worden geplaatst bij de ingang van het voormalige warenhuis. Zolang de expositie Toon Thuis duurt zal het daar de bezoekers van de expositie verwelkomen.

De expositie duurt in ieder geval tot januari 2017 en wordt afhankelijk van de publieke belangstelling verlengd. Het beeld van Toon Hermans keert daarna overigens niet terug naar de oude plek naast de ingang van de schouwburg. Waar het beeld dan wel wordt geplaatst is op dit moment nog niet bekend.

Cookieinstellingen