16 basisscholen stappen over op ‘DrinkWater’

Foto: DrinkWater!

De gemeente Sittard-Geleen, de schoolbesturen Kindante en Triade, Ecsplore en SPRINT vinden het belangrijk dat kinderen in Sittard-Geleen gezond opgroeien. Vandaar dat  Sittard-Geleen sinds 2014 Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) gemeente is geworden.

In dit kader worden diverse beweeg- en leefstijlprojecten uitgevoerd. In het begin van het nieuwe schooljaar helpen wij scholen, kinderen én ouders om over te stappen op ‘DrinkWater’! Want gemiddeld consumeert elk kind 6 kilo suiker per jaar uit zoete dranken tijdens school.

Maar liefst 16 basisscholen vinden dit gelukkig ook van belang en stappen als eerste in de gemeente Sittard – Geleen over op DrinkWater. Bijna 4000 leerlingen gaan spelenderwijs de voordelen van het drinken van water ontdekken. Zoete dranken tijdens schooltijd zien wij liever niet meer. Om het drinken van water te promoten krijgen leerlingen in de eerste schoolweken, tijdens een kick-off, een eigen supergave DrinkWater-bidon.

Uit de ervaring van andere basisscholen die zijn overgestapt op DrinkWater blijkt dat ouders wél willen dat hun kinderen meer water drinken, maar het eerder de gewoonte is om pakjes te drinken. Deze pakjes zijn helaas niet zo gezond. Zo zitten er bijvoorbeeld in één pakje Wicky, Capri Sun of Fruit shoot maar liefst 5 suikerklontjes. Om dit te verbranden moet je ongeveer 28 minuten wandelen of 23 minuten fietsen.

De voordelen van het drinken van water

Water drinken geeft veel voordelen tegenover andere suikerhoudende dranken. Water drinken geeft je energie, helpt je spieren en gewrichten soepel te houden, versterkt je immuunsysteem en krijg je van het drinken van water je goede zin. Doordat er in water geen suiker zit kunnen kinderen zich tijdens de les beter concentreren. Door te veel suiker worden kinderen snel hyperactief, dit kan leiden tot negateve gevolgen op het leerrendement.

Kick-off ‘DrinkWater’ project

Het project wordt op elke school geopend met een waterige kick-off. Tijdens deze kick-offs krijgen de leerlingen hun eigen bidon. Tevens vinden er een aantal acties plaats zoals clean graffiti spuiten, nemen we op een ludieke manier afscheid van de ongezonde pakjes en vullen de leerkrachten de eerste DrinkWater bidon. Later kunnen er meer scholen deelnemen aan het project.

Cookieinstellingen