Ontdek: dood hout leeft!

Foto: Natuurmonumenten

Op zondag 16 oktober gaan de vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten op pad in het Limbrichterbos om uit te leggen waarom dood hout belangrijk is voor het leven in het bos.

In dit oude loofbos tussen Limbricht en Born zult u zien hoe zoogdieren, vogels, insecten en paddenstoelen genieten van het dode hout dat hier nog staat en is blijven liggen. De wandeling start om 14:00 uur bij de parkeerplaats voorbij Kasteel Limbricht en duurt 2 uur. Adres: (voorbij) Allee 1, Limbricht.

Deelname aan de wandeling kost 5 euro voor Leden van Natuurmonumenten en van OERRR en 8 euro voor niet leden. Vooraf aanmelden is belangrijk en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Limbrichterbos, een prachtig herfstbos

De kern van het Limbrichterbos in Limbricht bestaat voornamelijk uit een oud beuken-en eikenbos, ook wel ‘de kathedraal’ genoemd. Uit een kaart van 1842 blijkt dat het grootste deel van het Limbrichterbos (toen ‘Limburgerbos’ geheten) al uit bos bestond. Het bosgebied hoorde toen als grootgrondbezit bij kasteel Limbricht. Vooral in de herfst is het een prachtig bos om in te wandelen.

Door de oude bomen is er ook dood hout aanwezig. Het liggende en staande dode hout (bomen) is belangrijk voor het leven in het bos. Zoogdieren, vogels, insecten en paddenstoelen leven van en in het dode hout. Ze breken het dode hout af. Hierdoor komen er voedingsstoffen vrij. Deze voedingsstoffen komen dan weer als voedsel beschikbaar voor levende planten. Ook vinden zoogdieren en vogels beschutting in en onder een dode boom. Dat is ook de reden dat er een deel van het dode hout van de dode bomen blijft staan (mits niet gevaarlijk voor wandelaars) en blijft liggen in het bos. Dus Natuurmonumenten ruimt niet al het dode hout op.

Tijdens deze herfstwandeling wordt met loepjes en zoekkaarten gezocht naar de dieren en paddenstoelen op het dode hout. Trek je wandelschoenen aan en neem je fototoestel mee!

Cookieinstellingen