Schouwburg De Domijnen brengt: Louis – What a wonderful world

Foto: ©Ron Jenner

Zaterdag 8 oktober kruipt trompettist en zanger Michael Varekamp op het podium van Schouwburg De Domijnen in de huid van zijn jeugdliefde, Louis Armstrong.

Hij wordt hierin bijgestaan door o.a. de fenomenale zangeres en actrice Joy Wielkens en medeproducenten toetsenist Wiboud Burkens en saxofonist Ben van den Dungen.

Louis! – What a Wonderful World schetst een intiem portret van deze meeslepende en melancholische persoonlijkheid die vijf huwelijken versleet, er een levenslange voorliefde voor cannabis op nahield en die net als iedere Afro American te maken kreeg met de power van de legale en illegale machten in het Amerika van de twintigste eeuw.

Louis! neemt u mee op een tocht door het hoofd van Louis Armstrong. Aan de bekende lach van deze publiekslieveling ging een keiharde jeugd vooraf. Zonder vader en met een moeder in de prostitutie, groeide Louis op in het ruige straatleven van New Orleans. Hij kreeg te maken met armoede, rassendiscriminatie en justitie, maar ontdekte onderweg ook de jazz. En de jazz hem…

Muzikanten: Michael Varekamp (trompet/vocals), Joy Wielkens (vocals), Ben van den Dungen (saxofoon), Wiboud Burkens (toetsen), Harry Emmery (contrabas) en Erik Kooger (drums) vertolken de overbekende melodieën van Louis Armstrong.

Voorafgaand aan de voorstelling geeft trompettist Michael Varekamp een compacte inleiding die dieper ingaat op het leven en werk van Louis Armstrong en op het karakter van de voorstelling. Aanvang 19:00 uur in de Charles Eyckzaal.

Michael Varekamp geeft antwoord op een aantal vragen.

Wat houdt de voorstelling Louis! precies in?
“De voorstelling Louis! is een uitgekiende voorstelling die een aantal elementen samenbrengt zoals muziek, film en spoken word. Ook is er de toevoeging van een zangeres. Zij zorgt ervoor dat de vrouwelijke kant van het leven van Louis Armstrong voelbaar wordt. Vrouwen hebben in zijn leven op de achtergrond een bepalende factor gespeeld en daarmee in de ontwikkeling van de jazz.”

Is Louis Armstrong een van je grote voorbeelden?
“Als kind groeide ik op met de muziek van Louis Armstrong. Het uitbundige en bluesy karakter van zijn muziek sprak mij enorm aan en was de drijfveer om zelf ook trompettist te willen worden. Vanaf dat punt ging mijn eigen ontwikkeling eigenlijk chronologisch op met die van de jazzgeschiedenis. Er kwamen steeds meer inspiratiebronnen bij. Roy Eldridge, Cootie Williams, Dizzy Gillespie en als natuurlijk Miles Davis, waar de vorige voorstelling over ging.”

Wat is het verschil tussen Miles Davis en Satchmo, zoals Louis Armstrong ook wel genoemd wordt?
“Als trompettist maken ze gebruik van dezelfde middelen. Spaarzaamheid, helderheid van concept en een diepgeworteld gevoel in de blues. In hun persoonlijke emotie is Louis echter veel uitbundiger en toegankelijker dan Miles. Waar Miles zijn intiemste gevoelens mysterieus liet klinken, nodigt Louis iedereen uit om daar deelgenoot van te zijn. Hierdoor en door zijn enorme gedrevenheid en onvoorwaardelijke liefde voor de jazz, heeft hij met zijn muziek liefde en verbroedering gebracht in een tijd waarin dat niet voor mogelijk werd gehouden. Niet voor niets is een van zijn veelgehoorde uitspraken “what we play is life”.

Wat is de speciale band die je met Louis Armstrong hebt?
“De enorme vrijheid, het blues gevoel en de power kwamen bij mij als jongetje van tien binnen als een mokerslag. Louis ontsloot in feite de wereld voor mij. Misschien ook dat daarom zijn muziek zo aanspreekt bij een breed publiek. De magische Hot 5 en Hot 7 opnamen uit de jaren twintig zorgden ervoor dat ik iedere avond in mijn tienerjaren met zijn muziek in slaap viel”.

Wat voor rol speelt film in jullie voorstelling?
“Louis! laat zich het best omschrijven als een roadtrip door de ziel van de oerknal van de jazz. Een aaneenschakeling van muziek, beelden en impressies met hier en daar teksten gebaseerd op belangrijke vrouwelijke karakters in zijn leven, geven een meeslepend en geanimeerd beeld waar het publiek –geheel in de geest van Louis- volop deel van mag uitmaken. De voorstelling laat verschillende tijdsbeelden zien met de struggles en Louis’ niet aflatende optimisme en levenslust, maar ook de romantiek, de snelheid van de tijd en de inspiratiebronnen. Het doel van de visuals is om de voorstelling een unieke touch mee te geven, zeker voor jazzbegrippen.”

Wat maakt het zo’n bijzondere jazzvoorstelling?
“Te vaak zie je in de jazzmuziek een verwarrend verwachtingspatroon. Musici en publiek verwachten iets anders van elkaar. Wij vinden dat de muziek letterlijk inzichtelijk gemaakt kan worden. Dat is ook waar Legends of Music (de uitvoerende productie maatschappij) voor staat. Jazzmuziek is te lang in zichzelf gekeerd geweest. Wat ons betreft wordt de communicatie die van oudsher hoort bij jazzmuziek in volle glorie hersteld.

Louis! is tevens een eerbetoon aan New Orleans en plaatst Louis Armstrong in de context van waar hij vandaan kwam. Wat zou er gebeurd zijn als hij in New Orleans was gebleven en niet naar onder andere New York en Hollywood was gegaan?”

Zaterdag 8 oktober om 20:15 uur staat Louis! op het podium in Schouwburg De Domijnen. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

» kaarten bestellen

Cookieinstellingen