Toon Amsterdam Tour – In het voetspoor van Toon Hermans

Foto: Andreas Praefcke / Rob C. Croes [CC BY-SA 3.0]

De belevingsexpositie Toon Thuis, die sinds eind augustus in het voormalige pand van V&D aan de Markt in Sittard bezocht kan worden, trekt tal van bezoekers uit heel Nederland en België naar Sittard, de stad waar Toon op 17 december 100 jaar geleden werd geboren.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de geboren Sittardenaar, die werd uitgeroepen tot Nederland’s beste entertainer van de 20e eeuw.

Niet alleen in zijn geboorteplaats is er dit jaar veel aandacht voor Toon Hermans, ook op televisie wordt komende maanden veel aandacht aan deze ‘muzeman’ geschonken’. Verder vindt op 12 december in Carré de voorstelling Toon 100 Jaar plaats, waarin Nederlandse artiesten, begeleid door de Sittardse harmonie St.-Joseph, een hommage brengen aan de op 22 april 2000 overleden kunstenaar.

En waar in Sittard themawandelingen rond Toon Hermans worden gehouden is dat dit jaar in Amsterdam in december niet anders. Want in de hoofdstad maakte deze man uit een kleine stad furore, hij trad er ruim 550 keer op voor een uitverkocht theater Carré. Maar ook in zijn privéleven speelde de stad, waarheen hij in 1942 – midden in de oorlog – verhuisde, een belangrijke rol: hij ontmoette er en hij trouwde er met zijn Rietje.

Op 13, 15 en 20 december kunt u in Amsterdam de ‘Toon in Amsterdam’-tour volgen. Tijdens deze rondleidingen treedt u in de voetsporen van de grote theaterpersoonlijkheid. Waarom vertrok hij naar Amsterdam? Op welke plek werkte hij? Hoe kwam hij aan inspiratie? Waar vierde hij zijn trouwerij?

De unieke rondleiding, inclusief een Meet & Greet met zoon Maurice Hermans, duurt circa 2 uur en voert de deelnemers langs alle plaatsen die zo kenmerkend zijn voor Toon Hermans in Amsterdam. Van het Leidseplein en theater Carré, waar hij triomfen vierde, tot de adressen waar hij verbleef.

Er is onderweg veel ruimte voor verhalen en anekdotes. De herinnering aan Toon en zijn bijdrage aan het culturele erfgoed van Nederland wordt hiermee levend gehouden.

Meet & Greet met Maurice Hermans

De zogenaamde VIP-rondleiding (vooralsnog niet vaker dan 3 keer) eindigt met een vraaggesprek tussen de deelnemers en Maurice Hermans, een van de drie zonen van Toon.

Toon in Amsterdam Tour
Data: 13, 15 en 20 december 2016. Start: verzamelen om 13:15 uur bij Nachtwachtbeelden op het Rembrandtplein. Vertrek: 13:30 uur. Prijs: € 19,50 per persoon inclusief een drankje en (leg neer die bal) hapje. Reserveren is mogelijk tot en met 1 december 2016 door een e-mail aan [email protected] onder vermelding van naam en aantal deelnemers. Bij aanmelding van 6 of meer deelnemers ontvangt u 5 procent korting op de totaalprijs. Deelname vanaf 16 jaar.

Cookieinstellingen