Al duizenden Sjpaspassen verkocht

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds afgelopen zaterdag heeft de horeca Markt in Sittard al meer dan 3500 Sjpaspassen verkocht. De pas is het nieuwe betaalmiddel waarmee tijdens carnaval in de café’s op de Markt en inmiddels ook bij café ’t Sjterfhoes en Kafee De Kup kan worden afgerekend.

Afgelopen zondag kreeg het nieuwe betaalmiddel zijn vuurdoop tijdens de Kinderoptocht. Het syteem blijkt in de praktijk uitstekend te werken. Volgens Koen van Beek van horeca Markt is de pas goed ontvangen, en niet alleen door de kroegbazen.

“Dat de jongere generatie de kaart probleemloos zou accepteren, daar waren we wel zeker van. Maar ook veel mensen die op voorhand wat sceptisch tegenover de pas stonden zijn inmiddels om en daar zitten opvallend veel ouderen tussen. Men waardeert het gemak waarmee de pas – ook in de café’s – kan worden opgeladen en gebruikt.”

Wie er helemaal zeker van wil zijn dat het juiste aantal consumpties van zijn pas wordt afgetikt die kijkt best even mee op het scherm van de betaalterminal: daarop verschijnt het saldo van de kaart en kun je perfect controleren of het juiste aantal ervanaf gaat. Een fout kan overigens ter plekke snel worden gecorrigeerd. En met behulp van de gratis app kun je de betaling ook volgen met je smartphone.

Goed idee

Het is bij het betalen met de pas – zeker als het druk is bij het betaalpunt bij de tap – zaak even goed op te letten dat je niet per ongeluk de pas van iemand anders in je handen gedrukt krijgt. Alle passen zien er hetzelfde uit, dus het is beslist een goed idee je eigen pas met een marker of een sticker beter herkenbaar te maken. Je kunt natuurlijk ook het pasnummer uit je hoofd leren.

Paniek!

Wie denkt dat het een goed idee is om een gat in de Sjpaspas te boren met de bedoeling er een koordje doorheen te halen, zodat je de pas om je nek kunt dragen, heeft het mis: daardoor wordt de pas onbruikbaar.

De paniek sloeg dan ook heel even toe bij de leden van een gezin, die elk een doorboorde Sjpaspas met een koordje om de nek hadden hangen. Geluk bij een ongeluk: het systeem registreert per kaartnummer en CVC-code welk saldo er op een kaart staat. Het probleem kon dan ook eenvoudig worden opgelost. Iedereeen kreeg gratis een nieuwe kaart en de kaartsaldi werden overgezet naar de nieuwe kaarten. Goed om te weten: als een kaart beschadigd is geraakt en niet meer werkt is het saldo dus niet verdwenen!

Wie bang is zijn pas te verliezen kan bij Werk aan de Winkel op de Putstraat voor 1 euro een handig hoesje met koordje kopen. En wie de pas toch verliest kan hem – mits de kaart werd geregistreerd via internet – direct via de app blokkeren. Het saldo kan dan later worden overgeheveld naar een nieuwe kaart.

Veelgestelde vragen

Wie nog vragen heeft over de Sjpaspas kan allereerst zijn licht opsteken op de pagina’s met antwoorden op veelgestelde vragen over de Sjpaspas.

Nog geen kaart?

De Sjpaspas is tot en met carnavalsdinsdag te koop. Tot en met donderdag 23 februari is hij te koop bij Hotel De Limbourg, Café Schtad Zitterd, Café Bloem, Café Ich&Dich en Tapperie De Gats. Vanaf donderdagavond 23 februari tot en met carnavalsdinsdag 28 februari – dus tijdens de ‘vastelaoveszösdaagse’ – kan de kaart worden gekocht bij de kassa’s op de Markt. Wie tijdens ’t Kanon van ’t Balkon of tijdens carnaval niet in de rij wil staan voor een pas koopt hem dan ook liefst voor aanstaande zaterdag.

Cookieinstellingen