Nieuwe regels voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Afgelopen maandag 27 maart heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel betreffende wijziging van het huwelijksvermogensrecht.

Dat betekent dat wie gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dat niet meer automatisch in gemeenschap van goederen doet. Er is een nieuw wettelijk systeem dat een beperkte gemeenschap van goederen inhoudt.

“Wij adviseren iedereen die trouwen gaat of een geregistreerd partnerschap aangaat, zich goed te informeren over de consequenties. Wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, dient dus voortaan huwelijkse voorwaarden te maken!” zegt notaris Ton Moonen uit Sittard.

Erfenissen en schenkingen zijn voortaan automatisch privé-vermogen, tenzij nadrukkelijk anders geregeld bij huwelijkse voorwaarden. Voorhuwelijks- en ondernemingsvermogen zijn ook privé, eventueel met een verrekenplicht.

De nieuwe wet zal op 1 januari 2018 ingaan. Wie na die datum trouwt zonder iets te regelen krijgt met het nieuwe regime te maken. Bestaande huwelijken van voor die datum vallen nog onder de oude regels.

Doel en inhoud van huwelijkse voorwaarden zullen sterk gaan veranderen. Het heeft ook consequenties voor andere regelingen, zoals bestaande testamenten. Iedereen dus opgepast! Tijd voor een check? Belangstelling? Neem dan contact op via 046-2030600.

Moonen Notarissen, Agricolastraat 75, Sittard,
Telefoon 046-2030600, e-mail [email protected].

» Moonen Notarissen

Moonen Notarissen
Moonen Notarissen is een organisatie van 25 notariële professionals, die vanaf twee locaties in Venlo (Antoniuslaan 85) en Sittard (Agricolastraat 75) Limburgse particulieren, ondernemers en bedrijven van hoogwaardige dienstverlening voorzien. Moonen Notarissen verzorgt tweewekelijks een actuele redactionele bijdrage op Sittard-Geleen.nieuws.nl.
Cookieinstellingen