COC Limburg neemt initiatief voor diversiteitspact

Foto: CC0 via Pixabay

COC Limburg heeft het initiatief genomen voor een diversiteitspact. Het initiatief wordt gesteund door uiteenlopende maatschappelijke organisaties.

Het doel van het pact is de gemeentelijke politieke partijen een handreiking te bieden om in hun politieke programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 te komen tot diversiteitsbeleid.

COC Limburg, KBO Limburg, PCOB, Dienst Kerk en Samenleving, PPM, SMKK, FAM, JongNL, COS Limburg, GIPS, SOL Limburg, Vluchtelingenwerk Limburg staan allemaal voor een diverse en inclusieve samenleving.

Inclusief betekent dat verschillen tussen mensen geen belemmering zijn voor hun deelname aan die samenleving, maar een meerwaarde hebben. Omdat waar mensen met verschillende identiteiten, man, vrouw, zwart, wit, gelovig of niet gelovig, hetero, homo, gehandicapt, samen werken, samen leven, zij meer succes hebben en plezier beleven aan waar ze mee bezig zijn. Of dat nu binnen een bedrijf, organisatie, vereniging, de buurt of bij vrienden is. Diversiteit is daarom niet alleen een prachtig ideaal, maar ook broodnodig in een vitale samenleving.

In de Limburgse samenleving kunnen sommige jongeren, ouderen, bi-culturele minderheden en lichamelijk en verstandelijk beperkten, minder goed meekomen dan de rest. Hun positie op de arbeidsmarkt is veelal minder rooskleurig. Dat heeft gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en welvaart. Ouderen hebben meer dan anderen te maken met eenzaamheid. Zij hebben bovendien vaker te maken met discriminatie. Voor de groep lhbt’s onder hen geldt dit nog sterker, voor transgenders het sterkst.

Gemeenten zijn steeds meer in de positie om deze personen actief te ondersteunen en nemen hun verantwoordelijkheid. Via wijkteams gebeurt veel, maar we staan nog maar aan het begin. De betrokken organisaties willen dat de achterstand van de genoemde groepen ingehaald wordt. Zij stellen onder andere voor om samen met de gemeente in te zetten op een diversiteitsbeleid voor de eigen organisaties en de gemeentelijke organisatie met als doel binnen 4 jaar het Charter Diversiteit te bereiken.

Het diversiteitspact kent vier actiepunten: onderwijs, gezondheid/eenzaamheid, arbeidsmarkt en discriminatie.

In de maand mei en juni organiseren de betrokken organisaties debatten over het diversiteitspact in Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo, Venray en Weert.

Cookieinstellingen