Mensenketting Aken-Maastricht-Luik-Tihange staat al voor een kwart

Foto: Hullie [CC BY-SA 3.0]

Volgens de organisatoren van de protestactie ‘Stop Tihange’, die ageert tegen het openhouden van de Belgische kerncentrales in Tihange, hebben zich al 15.000 mensen aangemeld voor de ‘menselijke kettingreactie’.

Op zondag 25 juni wil men een 90 kilometer lange mensenketting opstellen die vanaf Aken via Maastricht en Luik loopt tot aan de kerncentrale van Tihange. Daarmee wil men zich sterk maken voor sluiting van de 3 kernreactoren. Tihange 1 ligt al enige tijd stil nadat er tijdens bouwwerkzaamheden vorig jaar grote schade was ontstaan aan een gebouw met hulppompen en Tihange 2 is als ‘scheurtjesreactor’ eveneens regelmatig in het nieuws.

» Burgercomité Stop Tihange uit de startblokken

De Belgische overheid heeft de levensduur van de Belgische kerncentrales al vaker opgerekt, maar heeft tot op heden niet veel daadkracht getoond als het gaat om het zoeken naar alternatieven. Vanwege het grote aantal (kleine) incidenten in de centrale is er echter grote ongerustheid ontstaan over de veiligheid ervan. Een groot ongeluk in Tihange zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de hele Euregio, waar vele miljoenen mensen wonen.

Behalve dat er al 15.000 aanmeldingen binnen zijn krijgt de organisatie ook steun van diverse gemeenten en politieke partijen. Verwacht wordt dat binnenkort ook een aantal Tweede Kamerleden zal aankondigen zich bij de actie aan te sluiten. De actie wordt gecoördineerd door Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties.

Cookieinstellingen