Baroesjko grijpt weer naast Jo Erens Pries

Foto: CC0

De Sittardse groep Baroesjko was dit jaar voor de tweede keer op rij genomineerd voor de Jo Erens Pries, maar kreeg hem helaas ook dit jaar niet.

De prijs, waarvan de winnaar elk jaar tijdens de Nach van ’t Limburgs Leed in Venlo bekend wordt gemaakt, ging naar Joep van Wegberg uit Horst voor zijn project Joep’s Kapel. Venlo’s burgemeester Antoin Scholten reikte de prijs uit in Domani.

Behalve Joep’s Kapel en Baroesjko waren ook De Franse Slaag en Linda Zijlmans – beide uit Venlo – genomineerd voor de prijs. Joep’s Kapel is de opvolger van Marleen Rutten, de winnares van 2016. Tijdens de Nach werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Janse Bagge Bend-frontman Henk Steijvers.

De keuze voor Joep’s Kapel

De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Voorzitter Neal van den Eertwegh: “De keuze was dit jaar immens. Naast de genomineerden waren er nog een heleboel artiesten die mooie dingen in het dialect hebben gedaan. Dat blijkt ook wel uit het enorme aanbod aan goede artiesten als we met de programmering bezig zijn. Wat een weelde. Het geeft eens te meer aan dat dialectmuziek leeft.”

De keuze viel uiteindelijk op Joep’s Kapel. Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed looft de wijze waarop singer-songwriter Joep van Wegberg een onderscheidend project heeft weten op te zetten. Joep onderzocht zijn persoonlijke levensovertuiging en wist deze te vertalen in kleine, prachtige dialectliedjes die gaan over alledaagse onderwerpen. Joep’s Kapel werd gepresenteerd als een nieuwe religie, maar dan wel eentje met een glimlach en een knipoog. En dat is iets waar heel wat geloven nog iets van kunnen leren. Neal van den Eertwegh: “Positiviteit als tegenhanger van alle negativiteit, en dat in de vorm van liedjes die recht uit het hart komen: dat waarderen we enorm aan Joep’s Kapel. We hopen dat deze prijs er voor zorgt dat Joep op nog veel meer plekken zijn liedjes mag komen brengen. Dat verdient hij, de liedjes verdienen het om heel veel beluisterd te worden. Joep is een soort moderne troubadour, precies in de geest van Jo Erens.”

De Jo Erens Pries

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Pries van ’t Limburgs Leed. Vijf jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Pries. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

» meer informatie over de Nach van ’t Limburgse Leed

Cookieinstellingen