Inbrekers en zakkenrollers vieren ook Oktoberfeest…

Foto: Risicobesef Beveiligings Groep

De komende dagen genieten jong en oud in Sittard weer volop van een of meer dagen vermaak tijdens het Oktoberfeest in Sittard.

Maar let op: het is ook een periode waarin inbrekers en zakkenrollers kansen zien om hun slag te slaan.

Risicobesef Beveiligings Groep heeft een aantal tips voor u op een rijtje gezet om het Oktoberfeest geen feest voor inbrekers of zakkenrollers te maken.

Voorkom een woninginbraak

Niks is vervelender dan na een geslaagde avond in een van de feestpaviljoens op het Oktoberfeest thuis te komen in een huis dat net bezoek heeft gehad van ongenode gasten. Verklein de kans op een woninginbraak door het opvolgen van de volgende tips.

 • Kom je een paar dagen niet thuis of versier je je huis in Oktoberfeeststijl? Vraag dan buren, familie of vrienden om een oogje in het zeil te houden en verdachte situaties direct te melden bij de politie.
 • Zorg dat je huis er bewoond uitziet, door bijvoorbeeld wat servies of tijdschriften op tafel te leggen of door de buren gebruik van je oprit te laten maken.
 • Zorg voor goede verlichting om je huis. Inbrekers werken graag ongestoord in het donker.
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Sluit ramen en deuren af, ook als je maar even weg bent. Denk hierbij ook aan je garage, kelder en toiletruimte!
 • Doe je voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers de deur niet met een stukje plastic openmaken (flipperen). Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkom je dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen (gaatjes boren en hengelen).
 • Zorg dat inbrekers zich bij je huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg.
 • Laat geen ladders, kliko’s en andere grote voorwerpen buiten liggen, waarmee inbrekers gemakkelijker je woning binnen kunnen klimmen.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vraag uw buren om bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of onbekende personen bij uw huis) direct de politie te bellen via 112. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Wacht niet tot het te laat is. Want een goed beveiligde en afgesloten woning én het oplettend gedrag van uzelf en uw buren verkleint de kans op inbraak met maximaal 90 procent.

Kijk voor meer informatie over veiligheidsmaatregelen voor uw woning op: www.politiekeurmerk.nl/bewoners

Pas op voor zakkenrollers

Zakkenrollen of diefstal van uw tas is natuurlijk erg vervelend. U bent uw geld kwijt en u moet zaken snel regelen zoals bankpas blokkeren, sleutels laten namaken of sloten vervangen. Dit is natuurlijk niet fijn en overstemd het leuke gevoel van het oktoberfeest. Om dit te voorkomen heeft Risicobesef Beveiligings Groep negen tips opgesteld om zakkenrollen of diefstal te voorkomen.

Negen tips om zakkenrollen of diefstal te voorkomen

 • Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u.
 • Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien.
 • Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
 • Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
 • Neem niet meer geld mee dan u nodig hebt.
 • Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas.
 • Draag uw tas met de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd.
 • Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
 • Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.

Betrapt u een dief op het Oktoberfeest?

Zakkenrollen gebeurt vaak ongemerkt. Ziet u toch iets verdachts in de buurt, bel dan altijd 112. Noteer het signalement van de verdachte persoon en geef dit door aan de politie. Blijf rustig. Neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, waar het gebeurd is en wat er precies aan de hand is.

Dossier: Oktoberfeest

Reacties