Carnavalsdinsdag met o.a. Appelesienesjmiete dit jaar in moderner jasje

Foto: © Arjan Keijntjes

Op dinsdag 13 februari staat in de binnenstad van Sittard vanaf 13:33 uur het traditionele appelesienesjmiete op het programma.

De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesiene” schalt deze dag weer vele malen door de historische Sittardse binnenstad. Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de aanwezige enthousiaste kinderen.

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte die opgericht zijn in 1881. Dit jaar worden de inmiddels jarenlange traditionele elementen versterkt met hedendaagse activiteiten. Op de Sittardse Markt draait DJ Lars carnavalsmuziek afgewisseld met optredens van onder andere Sterre Cuypers. Sterre, die dit jaar in de finale van het Tiener Vastelaovesleedjes Konkoers stond, zal het Marotte tienerliedje ‘Veer gaon d’r veur’ ten gehore brengen. Ook andere artiesten, zoals Same Sjpas zullen deze middag het podium op de Markt betreden. Ook nieuw dit jaar is dat de mooist verklede kinderen beloond worden met een workshop ‘appelesienesjmiete’. De aanwezige ‘appelesienesjmieters’ zullen de kinderen uitzoeken en meenemen naar het podium. De beste jeugdige kandidaat mag zich een jaar lang ‘Appelesienesjmieter van 2018’ noemen en ontvangt een mooie herinnering.

De Klup Ummer Naat, een groep bestaande uit een mix van (oud-)brandweermedewerkers, familie en vrienden, zal tijdens het appelesienesjmiete met een bakfiets op de Markt aanwezig zijn. Op deze fiets hebben ze een sinaasappelpers staan, zodat kinderen de gevangen sinaasappels gratis kunnen laten uitpersen voor een lekker, vers glaasje sinaasappelsap.

Om 18:11 uur haalt culturele vereniging De Mander het masker van het balkon van restaurant De Kroon. Dan volgt een gevarieerd programma dat om 21:33 uur de menigte carnavalisten naar het Kloosterplein leidt, waar het masker op een nieuwe en eigentijdse manier wordt begraven.

Cookieinstellingen