Werkgroep maakt plan voor restauratie Kasteel Born

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Stadspartij verzocht het College van B&W eind oktober 2017 te bezien in hoeverre de nieuwe provinciale subsidieregeling voor monumentale gebouwen mogelijkheden biedt voor het zetten van een volgende stap in de restauratie van kasteel Born.

De nieuwe Provinciale subsidieregeling is bedoeld voor restauratie van monumentale kastelen, kloosters, kerken, boerderijen en molens.

Op particulier initiatief werd een werkgroep geformeerd die de mogelijkheden onderzoekt. De werkgroep heeft onder meer een bezoek gebracht aan het kasteel in Kessel, dat mede dankzij de inzet van 100 vrijwilligers fraai werd gerestaureerd. Een dergelijke aanpak zou in Born toch ook mogelijk moeten zijn, zo is de gedachte.

» Stadspartij vraagt of volgende stap in restauratie Kasteel Born mogelijk is

De projectleider van de restauratie van de Kesselse kasteelruïne heeft zich bereid verklaard de werkgroep van advies te voorzien. Verder heeft een gesprek plaatsgevonden met de verantwoordelijke wethouders, die aangaven open voor de plannen en positief tegenover dit particulier initiatief te staan. Ze hebben de werkgroep gevraagd om een verdere uitwerking en nadere financiële onderbouwing en dekking voor het plan. Daar is men nu mee bezig.

Met de restauratie van de Bornse kasteelruïne kan volgens de werkgroep een hernieuwde impuls worden gegeven aan het centrum van Born, het kasteelpark en het toerisme en recreatie in de gemeente Sittard-Geleen. Een gerestaureerd kasteel is volgens de plannenmakers een kansrijke toeristische trekpleister die tal van mogelijkheden biedt wat betreft invulling en exploitatiemogelijkheden, vormt een verrijking voor de omgeving en zal ook een positief effect kunnen hebben op het aangrenzende kasteelpark.

Op de foto de leden van de werkgroep: v.l.n.r. Ton Raven, Hub Dullens, Hub Lemmens, Jan Baggen en Bas Hoedemakers

Cookieinstellingen