Over grenzen – Muziek- en dansuitvoering met een grenzeloos tintje

Artamuse muziekleerlingen die voor de gelegenheid een orkest vormen
Artamuse muziekleerlingen die voor de gelegenheid een orkest vormen
Foto: © Amanda van der Lugt

Op zondag 15 april kan iedereen die van muziek en dans houdt grenzeloos komen genieten in de Hanenhof in Geleen.

Daar vindt van 14:30 tot 16:00 uur de Grote Artamuse Einduitvoering plaats. Dit jaar is er een thema, ‘Over grenzen’, dat als een rode draad door alles heen loopt. Dat ga je als bezoeker merken, aan de aankleding maar ook inhoudelijk. Het programma bestaat uit leuke crossovers en jeugd- en jongerentheatergroep LEF opent met een theater act.

“Vroeger dacht ik dat mijn beperkingen mijn grenzen waren,” prijkt er op een kaart van Loesje. In het leren bespelen van een instrument, het beoefenen van muziek en dans kom je zulke grenzen makkelijk tegen. Tegelijkertijd tilt de muziek zelf ons vaak boven alles uit. Even vergeten we alles om ons heen en wordt de wereld grenzeloos, alsof alles mogelijk is.

In de Grote Einduitvoering is in ieder geval veel mogelijk. Een gedurfde theateract bij een grenspaal. Een muzikaal programma met moedige cross-overs. En een daadkrachtig dansprogramma waar je dik van moet glimlachen. Ook de presentatie wordt dit jaar anders aangepakt en is in handen van Carlo Plaum en Jan van Hulten.

Programma

De prille samenwerking met LEF kenmerkt dit jaar de aanpak en de opening van de Grote Artamuse Einduitvoering, die is theatraler dan ooit. Mede door een grens act van de jongeren van de jeugdtheatergroep bij binnenkomst.

Daarna wordt het letterlijk even donker, zodat de klanken van het koper ensemble nóg intenser binnen kunnen dringen. Zij zijn de voorbode van de wereld waarnaar je als publiek meegenomen wordt door de leerlingen van de muziek- en dansschool. Een wereld waar grenzen getrokken en overschreden worden.

Vervolgens gaan we op reis met het gitaarensemble van Mirjam Wouters en het jazz combo van Ruud Smeets. We stoppen onderweg bij de winnaars van het eerste lokale Toetsenfestival en laten ons muzikaal oppeppen door een popband. Wanneer het hoornensemble aan de beurt is, wordt het tijd om weer door te stappen.

Vier pauken geven in eerste instantie het ritme aan, in een eigen werk van slagwerkdocent Gian Prince. Onder leiding van collega Jo Meijs pakken de slagwerkers van Harmonie St. Cecilia het stokje over. Nu gaat de pas erin, het is flink aanpoten om bij de eindbestemming van het programma te komen.

Ter afsluiting volgt een explosie van beweging met de dansgroepen van Angelique Coenen, van de ‘klassieke kleuters’ tot de ‘jazzy adults’. Onder begeleiding van de vioolleerlingen van Reinder Eggen wordt er een choreografie gedanst op muziek van Lord of The Rings en Lindsey Stirling. Laatste is niet de eerste de beste, in haar eigen shows klinkt en presenteert Stirling zich opvallend en opzwepend.

Praktisch

Het volledige programma is eind maart te vinden op www.artamuse.nl. Dan komen ook de tickets beschikbaar. Je kunt je passagiersstoel voor deze culturele reis wel alvast reserveren met een e-mail aan Carmen Korsten, [email protected].

Cookieinstellingen