Hartverwarmende steun door Sittards Kika-initiatief

Foto: © Roelfotografie

Jelle was in augustus vorig jaar net drie jaar geworden en nog aan het nagenieten van een heerlijke zomervakantie op een Franse camping met zijn ouders, zusjes en vrienden.

Wat in het begin een ogenschijnlijk onschuldige blaasontsteking leek, kreeg een bijzondere wending toen bleek dat de behandeling met antibiotica niet aansloeg en Jelle niet meer wilde staan vanwege de pijn in zijn benen. Voor Jelle en zijn ouders het goed en wel in de gaten hadden, belandden zij in een medische rollercoaster.

Het ziekenhuis in Sittard stuurde hen onmiddellijk door naar Nijmegen waar een van de langste septemberdagen voor het Sittardse gezin Knubben-Suijkerbuijk aanbrak. Gesprekken met artsen, onderzoeken, bloedafname en vooral vele uren wachten in onzekerheid op een uitslag die er tegen de avond kwam. De artsen stelden vast dat er sprake was van leukemie. “De grond zakt dan onder je weg”, vertelt Susanne, de moeder van Jelle. “Geadviseerd werd om acuut te starten met de behandeling, maar in Nijmegen was geen plek meer. Dezelfde avond nog zaten we in de auto op weg naar Utrecht. Naar het Prinses Máxima Centrum dat volledig gespecialiseerd is in kinderoncologie. Daar werd meteen gestart met het afnemen van puncties en de eerste chemokuren”.

Het nieuws van de zieke Jelle verspreidt zich snel onder hun vriendengroep en vormt voor Joeri en Saskia Verboord uit Limbricht, vrienden van het gezin van Jelle, de reden om de stichting Kika (Kinderen Kankervrij) te gaan ondersteunen. Samen met Berry de Vos, die zich al jarenlang samen met zijn vrouw Inge inzet voor KiKa, richten ze 1Limburg4Kika op.

Middels dit initiatief willen ze de stichting KiKa financieel ondersteunen in hun doelstelling om het percentage kinderen dat geneest van kanker te verhogen van 75% naar 95%. Joeri Verboord: “Een zorgeloze wereld waarin kinderen kunnen opgroeien, dat wensen alle vaders en moeders. Ik ben zelf vader van drie jongens. Samen met hen in bomen klimmen, voetballen en ravotten is voor mij puur genieten. Toen bij Jelle kanker werd geconstateerd, kwam ik tot het volle besef dat puur genieten van je gezonde kinderen geen vanzelfsprekendheid is. Vanuit dit besef zet ik mij voor 100% in voor KiKa en ga ik op 4 november 2018 de marathon van New York lopen”.

Ook Berry heeft een zeer persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor KiKa: “In 2014 is mijn held Yonah (7) overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn kracht, moed en vechtlust is van grote betekenis geweest en hij heeft mij op andere manier naar de wereld laten kijken. Sinds die periode zet ik mij in voor en sta ik volledig achter de ambitie van KiKa: op een dag alle kinderen met kanker genezen.”

Met hun initiatief hopen ze in november 12.000 euro bij elkaar gebracht te hebben. De teller staat nu ruim over de helft dankzij onder andere de verkoop van KiKa-kinderarmbandjes, Kika-zoenen en de opbrengst van de KiKa-Superheldenwandeling. De volgende grote activiteit is de Kika Unitas Sponsorloop die op zondag 27 mei aanstaande zal plaatsvinden op de atletiekbaan van AV Unitas (Eggerweg 4 in Sittard). Op deze dag kan er deelgenomen worden aan een loop van 5 of 10 kilometer waarvan de start om 09:30 uur is of aan de kidsrun die om 10:30 uur van start gaat. Het volledige inschrijfgeld komt ten goede aan de stichting KiKa.

Het slotstuk van de 1Limburg4Kika actie vindt plaats op woensdag 20 juni. Dan vindt de Sjtadssjool Superhelden sponsorloop plaats. De kinderen van deze Sittardse school willen hun leeftijdsgenootjes die kanker hebben graag steunen. Het ingezamelde geld van deze sponsorloop zal gedoneerd worden aan KiKa en er zal motorisch spelmateriaal van aangeschaft worden voor het Prinses Máxima ziekenhuis.

Susanne: “Het initiatief van Joeri en Berry is hartverwarmend en voelt als warme steun. Jelle heeft nog een lange weg te gaan. Het hele traject duurt twee jaar en zijn laatste chemokuur zal hij in november 2019 krijgen. Ondanks de ellende en de pijn die Jelle heeft, proberen we ook de positieve zaken te zien. Dat hebben we als gezin ook wel nodig, want anders redt je het niet”. Meer informatie over het initiatief 1Limburg4Kika is te vinden op de website www.1Limburg4KiKa.nl. Via deze site is het ook mogelijk om een donatie te doen.

Cookieinstellingen