Sittard-Geleen betaalt reële prijs voor thuiszorg

Foto: CC0 via Pixabay

BTN, de brancheorganisatie voor de thuiszorg in Nederland, stelt dat slechts 56 gemeenten in Nederland thuiszorgtarieven betalen waaraan de zorgaanbieders iets kunnen overhouden.

Sittard-Geleen is één van die 56 gemeenten. In 53 gemeenten ontvangen de zorgaanbieders een tarief dat precies genoeg is om de kosten te kunnen dekken, maar komt men te kort om voor de toekomst een reserve op te kunnen bouwen. Maar liefst 178 gemeenten betalen een tarief waardoor de zorgaanbieders verlies lijden, zo stelt BTN na een rondvraag onder haar leden.

Gemeenten moeten volgens de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de tariefstelling rekening houden met loonkosten, sociale premies voor werkgevers, overheadkosten en een winstmarge om tot een reëel tarief te komen. Na berekening met behulp van de rekentool die onderdeel is van de AMvB reële prijs Wmo 2015, blijkt echter dat 178 gemeenten te lage tarieven betalen waardoor zorgaanbieders verlies lijden.

De afgelopen jaren zijn nogal wat zorgaanbieders failliet gegaan.

BTN heeft op basis van de informatie die werd ontvangen van de aangesloten thuiszorgorganisaties een kaart gemaakt waarop is te zien welke gemeenten een te laag zorgtarief hanteren.

Cookieinstellingen