Brandgevaar: de vraag was niet óf, maar waar…

Foto: J. Laven

Vanwege de aanhoudende warmte en langdurige droogte is er momenteel groot risico op natuurbranden. En die zijn er dan ook regelmatig.

Afgelopen dagen braken er op diverse plekken weer brandjes uit. Het brandgevaar in de natuur is momenteel dermate groot dat het niet de vraag is of, maar waar er brand uitbreekt.

Dat was onder meer het geval langs het spoor tussen Sittard en Nieuwstadt. Daar ontstonden enkele bermbrandjes, vermoedelijk veroorzaakt door vonken die van een vastgelopen rem van een goederenwagon afspatten.

Hoe dom kun je zijn?

Maar niet alleen door stomme pech kunnen er natuurbrandjes ontstaan, óók door pure onnadenkendheid. Zo veroorzaakte een tamelijk domme roker of rookster maandagmiddag een brandje door een nog brandende peuk weg te gooien in de berm naast een abri bij een bushalte aan de Wehrerweg in Sittard. Het brandje kon gelukkig snel worden geblust. Dit voorbeeld geeft aan dat iedereen bij deze droogte zijn verstand moet gebruiken en extra goed moet opletten. Gebruik geen open vuur in de natuur en steek er dus ook geen sigaret op. En als u een auto heeft: parkeer die dan niet in het hoge droge gras, want een hete katalysator kan dat gras makkelijk vlam laten vatten.

Cookieinstellingen