Resultaten burgerpeiling Sittard-Geleen zijn bekend

Gemeentehuis
Gemeentehuis
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen heeft in mei 2018 een burgerpeiling uitgevoerd, waarin over een aantal thema’s vragen werden gesteld.

Zo konden inwoners hun mening kwijt over hun woon- en leefomgeving, de door de gemeente geboden voorzieningen, de relatie tussen inwoner en gemeente, de gemeentelijke dienstverlening en over zorg en welzijn.

In Sittard-Geleen vulden zo’n 1000 inwoners de enquête in. Uit hun antwoorden bleek dat de inwoners van Sittard-Geleen hun gemeente op veel punten minder waarderen dan die van andere gemeenten. Over de hele linie genomen waarderen inwoners van Sittard-Geleen álle gemeentelijke inspanningen samen met een 5,84. In andere gemeenten is dat gemiddeld een 6,44.

Wat betreft de hoeveelheid groen in de buurt zijn de inwoners iets beter te spreken dan die van andere gemeenten. In Sittard-Geleen vindt 81 procent van de deelnemers aan de burgerpeiling dat er voldoende groen in de stad is en dat is één procent meer dan gemiddeld in andere gemeenten. Daar staat dan weer tegenover dat slechts 34 procent van de inwoners te spreken is over het groenonderhoud. In andere gemeenten is dat gemiddeld 51 procent.

De inzetbereidheid van inwoners voor het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt ligt in Sittard-Geleen op 83 procent, maar slechts 16 procent van de inwoners vindt dat de gemeente de buurt daarbij betrekt. In andere gemeenten liggen die cijfers gemiddeld op respectievelijk 79 en 26 procent.

De samenwerking van de gemeente met de inwoners wordt door de inwoners met een 5,41 gewaardeerd tegenover 5,9 gemiddeld in andere gemeenten.

Op het gebied van individueel welzijn zijn de scores vergelijkbaar met die in andere gemeenten en dat geldt ook voor die op het gebied van maatschappelijke inzet.

In Nederland geeft 88,2 procent van de inwoners aan gelukkig te zijn, in Sittard-Geleen is dat percentage 85,9.

De gemeente laat weten dat men de huidige peiling ziet als nulmeting en peilmoment aan het begin van de nieuwe coalitieperiode. De resultaten van de burgerpeiling 2018 geven handvatten voor de gesprekken in het najaar met inwoners, bedrijven en verenigingen, zoals beschreven in het coalitieakkoord Samen Duurzaam.

Om te meten of doelen gehaald worden en om ontwikkelingen in de gemeente te volgen, zal over uiterlijk twee jaar een nieuwe burgerpeiling gehouden worden.

» resultaten burgerpeiling (zoek op Sittard-Geleen)

Cookieinstellingen