Brouwerij Pannes derde lokale bierbrouwer in Sittard-Geleen

Foto: © Brouwerij Pannes

Vroeger telde deze regio tal van bierbrouwerijen. In die tijd was het veiliger om bier te drinken dan water.

Sinds steeds meer mensen zelf bier brouwen als hobby hebben ontdekt groeit het aantal brouwerijen binnen de gemeente weer. In Sittard beet Ambrass in 2017 het spits af. De hobby van Max Schreuder en Yvonne van Breda ontaardde in een brouwerij op een prachtige locatie – de achterkant van het Mariapark aan de Gats in Sittard – en een mooie brouwinstallatie.

» Opening stadsbrouwerij Ambrass trok veel publiek (2017)

Vorige week maakten Mario Hallers en Dominique van der Schoot van brouwerij De Menkes in Geleen bekend de stap naar een nieuwe locatie en brouwinstallatie te hebben gezet. Ze houden op zaterdag 1 september open huis.

» Nieuwe brouwinstallatie en locatie voor Geleense brouwerij De Menkes

En zaterdag was het op een wat bescheidener schaal zover in Munstergelen, waar Fred Penners het eerste bier van zijn Brouwerij Pannes presenteerde. Pannes wil uitsluitend biologisch gecertificeerde bieren op de markt brengen. De naam Pannes werd al in 2017 geregistreerd.

Stadsdeelwethouder van Munstergeleen León Geilen verrichtte de openingshandeling door het logo van de brouwerij te onthullen. Als dank daarvoor ontving hij uit handen van brouwer Fred Penners de eerste fles Fonto, het eerste gecertificeerde biologisch bier dat de brouwerij op de markt brengt.

Fonto is een bier dat naast de gebruikelijke ingrediënten ook de oergranen Emmertarwe en Eenkoorn bevat. Deze oergranen werden al verbouwd door de eerste bewoners van deze regio, de zogenaamde Bandkeramiekers (ca 5000 v Chr.), en hebben aan de basis gestaan van onze huidige graansoorten. Ze zorgen voor een bier met een fris weizen-achtig karakter.

Fonto zal onder andere verkrijgbaar zijn bij PLUS Supermarkt van Velzen in Munstergeleen.

Cookieinstellingen