Vrouwluuj van Zitterd: Meiden van Sittard omarmen cultureel erfgoed

Foto: Erfgoedcentrum De Domijnen

Vorige week werd het nieuwe Erfgoedcentrum van De Domijnen aan de Kapittelstraat 6 in Sittard officieel geopend.

In het daarin ondergebrachte museum tref je 24 topstukken aan, variërend van een vuistbijl uit het stenen tijdperk en het haantje van Buchten tot een koffer met liefdesbrieven van talloze mannen – waaronder Toon Hermans – aan ene Lies uit Sittard.

Daarnaast zijn er in het museum periodiek wisseltentoonstellingen. De eerste wisseltentoonstelling heet Luuj van Zitterd waarin met een fotoreportage wordt stilgestaan bij bekende en minder bekende Sittardenaren. De foto’s zijn gemaakt door twee amateurfotografen: Ria Cox en Marion Willemsen.

De Meiden van Sittard – vrouwelijke ondernemers met een eigen zaak in Sittard – haken hier mede in het kader van Sittard 775 jaar Stad alert op in met de stadswandeling Vrouwluuj van Zitterd: de toekomst ligt in het verleden.

De Meiden hebben zich – geheel in lijn met de activiteiten van het Erfgoedcentrum – verdiept in de historie van hun (familie)bedrijf en/of die van het pand waarin hun zaak is gevestigd. En dat levert tal van aardige wetenswaardigheden op. Oude, niet eerder vertoonde foto’s en krantenadvertenties duiken op en daar horen dan weer verhalen bij, die maken dat de historische gelaagdheid aan de oppervlakte komt. BIj elke deelnemende Meid is een grote banner geplaatst waarop de historie van het pand dan wel het bedrijf wordt belicht.

U kunt de route van de wandeling, die langs 17 ‘Meiden-panden’ voert, op eigen gelegenheid lopen en dan bij elke Meid – mits die daar op dat moment gelegenheid voor heeft – tekst en uitleg krijgen. Routebeschrijvingen zijn te verkrijgen in de winkels en horecazaken van de Meiden. Maar er zijn ook twee gratis groepswandelingen ingepland onder begeleiding van een gids. Die vertrekken vandaag vrijdagmiddag 7 september en volgende week zaterdagmiddag 15 september om 13:00 uur vanaf het Erfgoedcentrum aan de Kapittelstraat. Wel graag even aanmelden via [email protected] en doorgeven met hoeveel personen wordt deelgenomen aan de wandeling. Voor de wandeling van 15 september zijn nog enkele plekken vrij.

» Faceboopagina Meiden van Sittard

Het project Vrouwluuj van Zitterd is tot stand gekomen dankzij enthousiaste medewerking van en professionele historische kennis over ‘ons verleden’ door Irma Lommen-Salden, Kirsten van den Eijnde, Kitty Jansen, Ria Cox, Marion Willemsen, Erfgoedcentrum De Domijnen, enkele ‘richtige Zitterder’, Gemeente Sittard-Geleen, Vereniging Sittards Verleden en de Meiden van Sittard.

Cookieinstellingen