Omwonenden Chemelot willen snel bespreking Burgermanifest

Chemelot
Chemelot
Foto: © Jean Jacques Spuisers

Enkele bewoners uit Geleen-Lindenheuvel hebben woensdag bij burgemeester Sjraar Cox aangedrongen op spoedige bespreking van het Burgermanifest over Chemelot.

Het Burgermanifest is door hen geschreven naar aanleiding van het rapport dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft opgesteld over veiligheid bij Chemelot. Dit rapport is op 21 juni 2018 door de OVV openbaar gemaakt. Tot op heden heeft er in de gemeenteraad van Sittard-Geleen nog geen bespreking van dit rapport plaatsgevonden. Omdat enkele omwonenden willen voorkomen dat een kritisch rapport in de spreekwoordelijke lade verdwijnt hebben zij diverse informatieavonden in verschillende wijken gehouden. Daar is het rapport en de daarin opgenomen conclusies en aanbevelingen aan belangstellenden toegelicht. Suggesties en vragen van omwonenden zijn gebruikt om een kort en bondig manifest samen te stellen waarmee een signaal wordt afgegeven aan gemeente Sittard-Geleen, Stein en Beek en aan de Provincie. Het Burgermanifest is door ruim 450 omwonenden ondertekend.

In een gesprek met de burgemeester hebben de omwonenden te kennen gegeven dat zij sinds het verschijnen van het rapport niets meer vernomen hebben van de gemeente of Provincie en dat dit geen goede zaak is. Burgemeester Cox liet weten dat hij aan de raadsagendacommissie heeft geadviseerd om het Burgermanifest niet ‘zo maar’ op de agenda te plaatsen maar deel uit te laten maken van een totaalpakket van agendastukken waarin ook een advies van het College van B&W en mogelijke andere adviezen zit.

Rosita Custers – een van aanwezige omwonenden – vindt dat jammer omdat dan het risico bestaat dat zo’n omvangrijk pakket voor de burger niet meer te volgen is en de stem van de omwonenden dreigt onder te sneeuwen “onder veel ambtelijke en bestuurlijke mitsen en maren”. Custers benadrukte dat de gemeente blij mag zijn dat zoveel burgers zich actief betrokken voelen bij het wel en wee van hun omgeving én Chemelot en dat zij bereid zijn om actief mee te denken. “Het is niet belangrijk dat er misschien een paar dingen in staan waarover we het niet met elkaar eens zijn, belangrijk is wel dat er een duidelijk signaal komt vanuit de omgeving dat mensen bezorgd zijn en tegelijk ook meedenken over oplossingen die de veiligheid op en rondom Chemelot kunnen versterken. Dat signaal van de omwonenden zou je los van allerlei ambtelijke adviezen tot je moeten nemen als bestuur en raad. Uiteindelijk is het aan de Provincie en Chemelot om de adviezen uit het rapport van de OVV uit te gaan voeren,” aldus Custers.

Het Burgermanifest is vorige week aangeboden aan Gedeputeerde vanden Akker en gisteren besproken in de raadscommissie van Stein.

» lees het Burgermanifest
» Burgers overhandigen manifest over veiligheid Chemelot aan Provincie

Cookieinstellingen