Begrotingsdebat goed voor ruim 50 moties en amendementen

Foto: SGN

Na jaren van zwak financieel beleid (volgens de oppositie) zit er nu geen vlees meer op de botten in Sittard-Geleen.

En dus moet er onder de strenge ogen van de Provincie Limburg fors bezuinigd worden om tot een structureel sluitende meerjarenbegroting te komen. En naast bezuinigingen zijn er belastingmaatregelen nodig. En dat hele pakket aan maatregelen doet nu dus alles en iedereen in de gemeente – financieel – pijn.

Reden voor de gemeenteraadsfracties om van het College van B&W de nodige aanpassingen en verzachtingen te vragen. Ze doen dat door het indienen van een vijftigtal amendementen en moties.

Wat een aantal maatregelen betreft vinden alle fracties de voorstellen te ver gaan. Vooral de voorgenomen stijging van de hondenbelasting met 40 procent, het afschaffen van het mantelzorgcompliment en de korting op de bijzondere bijstand kunnen rekenen op raadsbrede weerstand.

Hoe het verder moet met Artamuse is nog niet duidelijk, maar als het aan de raadsfractie van SPA ligt worden de door het College voorgestelde forse bezuinigingen op de gemeentelijke uitgaven aan de muziekschool al met ingang van 2019 doorgevoerd. De andere partijen wachten liever nog even met een definitieve stellingname. De bezuinigingen op Artamuse brengen namelijk ook nogal wat kosten met zich mee, zoals bijvoorbeeld frictiekosten en derving van huuropbrengsten. En verder vinden veel partijen goed muziek- en dansonderwijs belangrijk.

Cookieinstellingen