Motie maakt toekomstperspectief Artamuse wat positiever

Foto: SGN

Op de eenmansfractie van SPA na hebben alle raadsfracties donderdagnacht vóór een motie gestemd betreffende het muziek- en dansonderwijs in Sittard-Geleen.

Het College van B&W is voornemens om de subsidie die jaarlijks aan Artamuse wordt verleend vanaf 2020 in vier jaar tijd af te bouwen naar 0 euro.

Volgens wethouder Jos Bessems moet de gemeente, gedwongen door de financiële situatie, terugtreden en het muziek- en dansonderwijs in Sittard-Geleen overlaten aan de markt.

In 2012 werd besloten dat Artamuse – na een reorganisatie – schoon door de poort zou moeten opgaan in Cultuurbedrijf De Domijnen. Tot nu toe is het daar door diverse oorzaken nog niet van gekomen.

De ingediende motie vraagt het College om duidelijk te maken welke kosten – waaronder frictiekosten – tegenover de voorgestelde bezuinigingen komen te staan. De door het College opgevoerde kortingen op de subsidies zijn met andere woorden geen netto bezuinigingsbedragen. Ook moet het College in kaart (laten) brengen welke vormen van eigentijds en betaalbaar muziek- en dansonderwijs elders (in de markt) succesvol wordt aangeboden. Het College krijt tot begin 2019 de tijd om de gevraagde informatie boven tafel te krijgen. Daarbij hoort ook informatie over de evaluatie van cultuurbedrijf De Domijnen.

Tenslotte vragen de indieners van de motie het College om er bij Stichting Artamuse en De Domijnen op aan te dringen om – in welke vorm dan ook – de gesprekken weer op gang te brengen om daarmee in gezamenlijkheid een advies uit te brengen over hoe het muziek- en dansonderwijs in Sittard-Geleen vanaf 2020 vorm kan krijgen.

Zodra deze stappen zijn gezet en de gevraagde informatie beschikbaar is kan de gemeenteraad in een opiniërende ronde, nog voordat de Kadernota wordt besproken, van gedachten wisselen over het cultuurbeleid.

Stichting Artamuse is blij met deze motie, die de acute angst voor het teloorgaan van muziek- en dansonderwijs binnen de gemeente voorlopig even verzacht. De voor 2020 geplande bezuiniging van 270.000 euro wordt uitgevoerd (het bedrag betreft gebouwen, kosten management, juridische procedures e.d.).

Artamuse geeft in een persbericht aan dankbaar te zijn voor de steun die men van zoveel mensen, verenigingen en andere instanties heeft mogen ontvangen bij #!ARTAMUSE, de protestactie tegen de voorgenomen bezuinigingen op het muziek- en dansonderwijs, en is blij met het voorlopige resultaat. “Dit was het maximaal haalbare”, aldus Artamuse interim-directeur Sjra Laeven. “Het uitzetten van een nieuwe koers en plan van aanpak heeft nu prioriteit maar we zijn blij dat het muzikale hart van de Westelijke Mijnstreek is voorzien van nieuwe zuurstof.”

Cookieinstellingen