Vanaf april pilot koopzondagen in binnenstad Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het college van B&W heeft positief gereageerd op het verzoek van Centrummanagement Sittard om vanaf 1 april 2019 een pilot koopzondagen te houden in de binnenstad van Sittard.

Vanaf 19 december ligt het zogenaamd ‘voorgenomen besluit’ hierover ter inzage. In de loop van februari volgend jaar neemt het college een definitief besluit over de koopzondagen in de binnenstad van Sittard.

De kern van het besluit is dat winkeliers tijdens de pilotperiode van april tot en met december 2019 hun winkel elke zondag mogen openen van 12:00 tot 17:00 uur. Er is echter geen verplichting voor de winkeliers om aan deze koopzondagen mee te werken.

Het initiatief om van elke zondag een koopzondag te maken, is afkomstig van Centrummanagement Sittard. Het bestuur van het Centrummanagement is verheugd met het ingenomen standpunt van het college.

Uit een draagvlakonderzoek bij de ondernemers in de binnenstad van Sittard is gebleken dat 68% van de respondenten voorstander is voor een vrije keuze in koopzondagsopenstelling.

Dit betekent dat ze toestaan dat de winkeliers zelf mogen bepalen of zij op een zondag opengaan of niet. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd in april en mei 2018, heeft de basis gevormd voor het verzoek om een wekelijkse koopzondag aan het College van B&W.

Centrummanagement Sittard is enthousiast over het genomen besluit. Waar andere Limburgse steden al langer een wekelijkse koopzondag hanteren, bleef die in Sittard uit. Met de komst van de pilotperiode krijgen Sittardse ondernemers de kans om in te spelen op de veranderende markt waarbij de zondag een steeds belangrijker koopmoment wordt.

In tegenstelling tot de 15 koopzondagen in 2018 zijn de winkeliers gedurende de periode van april tot en met december 2019 geoorloofd om iedere zondag de winkel te openen tussen 12:00 en 17:00 uur. Het nu genomen besluit heeft betrekking op het gebied vanaf het station tot de Markt, Rijksweg-Noord, Engelenkampstraat, Tempelplein, ABC Complex, Den Tempel, Paardenstraat, Putstraat en Rosmolenstraat.

Tijdens de pilot zal geteld worden hoeveel bezoekers er op koopzondag zijn en ook het aantal geopende zaken wordt in kaart gebracht. Na afloop van de pilot zal er een evaluatie plaatsvinden waarna wordt besloten of de koopzondagopenstelling een permanent karakter krijgt of niet.

Het voorgenomen besluit van het college van B&W ligt vanaf 19 december zes weken ter inzage (tot en met 30 januari 2019). Belanghebbenden kunnen schriftelijk of mondeling een eventuele zienswijze kenbaar maken. Op de website van de gemeente staat hoe dat moet.

» informatie over het indienen van een zienswijze

Na verwerking van de ontvangen zienswijzen neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over de koopzondagen in de binnenstad van Sittard.

Cookieinstellingen