Togo muziek benefietconcert van Max Martinus & Friends

Foto: CC0 via Pixabay

Soms komen dingen op zo’n manier samen dat het lijkt ‘alsof het zo moet zijn’. Dat dacht de jonge scholier en marimbaspeler Max Martinus toen hij met het idee kwam om een benefiet concert te organiseren voor Togo.

Hij is opgetogen, in juli gaat hij naar dit mooie land toe in het kader van Global Exploration. Maar voordat het zover is, moet hij 1.800 euro aan sponsorgeld bij elkaar zien te krijgen.

Het benefietconcert wordt op 17 februari om 15:00 uur gehouden in Beek. Ook jij kunt erbij zijn.

Als je uit zo’n muzikale familie komt als de 16-jarige Max Martinusis het niet zo gek dat er in je netwerk veel muzikanten zitten. Zeker niet als je zelf ook op hoog niveau slagwerk speelt bij fanfare Sint Jozef (Buchten). Zo bemachtigde Max tijdens het onlangs door de LBT georganiseerde solistenconcours nog de beker in de Tweede Divisie met 92 punten en lof der jury. Het muziekstuk dat hij daar speelde zal ook klinken tijdens het benefietconcert. Meemusicerende vrienden waren snel gevonden en al even opgetogen over Togo; een typisch Afrikaanse republiek qua natuur, klimaat en bevolking.

Max lijkt geboren voor de muziek, het is voor hem een vanzelfsprekende manier om geld mee in te zamelen voor een reis die hij in juli 2019 gaat maken. Samen met tal van andere scholieren en de organisatie Global Exploration gaan ze op reis naar Afrika. De organisatie verzorgt al jaren buitenlandreizen voor scholieren als een soort interculturele stage. Ze streven daarmee vier doelen na, waaronder wereldburgerschap en het vergroten van bewustzijn. Leerlingen moeten de handen uit de mouwen steken.

Een van de voorwaarden van Global Exploration is dat je een groot deel van het avontuur zelf bij elkaar sprokkelt. Max gaat het bij elkaar ’tokkelen en tingelen’ op de marimba en de piano. Hij speelt op hoog niveau, net als zijn ouders en zus, maar is muzikaal de uitzondering binnen het gezin want zowel zijn ouders als zijn zus bespelen een blaasinstrument.

Een van de ‘friends’, zangeres Tara Pijpers (19), doet ook mee. Tara was vorig jaar zelf in Zuid-Afrika met Global Exploration, en groot fan van het land. Het geëngageerde lied ‘Apartheid es ein skone zaak’ van Karin Bloemen, mag daarom niet ontbreken. Bloemen zong het nummer zelfs voor Nelson Mandela.

Verder doen mee: Annick Martinus (alt saxofoon), Louis Martinus (klarinet), Suzanne Welters (sopraan- en altsaxofoon, piano), Willy Huppertz (piccolotrompet en trompet), Tjeu Zeijen (piano), Helen Hendriks (dwarsfluit) en Carlo Plaum (accordeon).

De zaal, de techniek en een stukje publiciteit worden gesponsord door Artamuse. Daar werken zowel zijn eigen moeder als die van Tara. Artamuse organiseert regelmatig een benefiet onder de vlag HART4ART.

Benefiet concert ‘OpgeTOGO’
Zondag 17 februari 2019, 15:00-17:00 uur
Artamuse, Dr. Stassenstraat 88 Beek
Entree: 15 euro
» www.artamuse.nl

Cookieinstellingen