Vastelaovesdaensdig: wat valt er zoal te beleven?

Foto: SGN

Nog één dag feest en dan zit het carnaval er voorlopig weer een klein jaartje op. Wat is er op carnavalsdinsdag te doen in Sittard, Geleen en de kleinere kernen?

In Sittard is carnavalsdinsdag de familiedag bij uitstek: na het middaguur barst in de binnenstad op en rond de Markt het Appelsienesjmiete los. Wat extra vitamines zijn zo tegen het einde van de Zittesje Vasteloveszösdaagse meer dan welkom! Vanaf 18:11 uur maken De Mander, Scouting Don Bosco en Luuj mit Plezeier zich onder de noemer Zitterd Same op voor het naderende einde van de vastelaovend 2019. Dag begint met ’t Maske aaflaote vanaf het balkon van De Kroon op de Markt. Om 22:11 uur start het ceremonieel van het Maske Begrave. Het masker wordt in een fakkeloptocht vanaf de St.-Michielskerk naar het Kloosterplein gebracht, waar het de laatste eer wordt bewezen. Na afloop Kaffetaofel bij Tapperie de Gats.

Ook in Geleen wordt nog lekker carnaval gevierd: met een Pyjama-party in Feron’s corner, De Kroon Knalt Kölsch en Daddy don’t Mind in Amadeus en de Brabander. In die laatste twee cafés vindt vanaf 23:33 uur ook de jaarlijkse afsluiting van het carnaval in Geleen plaats door de Flaarisse.

In Grevenbicht wordt het jaarlijkse Gawstrekke gehouden. Ditmaal niet met een dode gans, maar met een op de Chemelot Brightlands Campus nagemaakt exemplaar. Aan de totstandkoming van die gans is het nodige onderzoek en geëxperimenteer voorafgegaan. Het evenement wordt dit jaar onder meer bijgewoond door burgemeester Sjraar Cox.

En verder zijn er nog een aantal carnavalsoptochten:

  • 14:00 uur: Jeugdoptocht van Holtum
  • 14:11 uur: Wiekoptoch Lentjheuvel
  • 14:11 uur: Jeugdoptocht van Munstergeleen
  • 14:11 uur: Kinderoptocht Born
Dossier: Carnaval
Cookieinstellingen