Lezing door Jos Meuwissen over Limburgse muziekgeschiedenis

Foto: SGN

Op donderdag 25 april 2019 geeft Jos Meuwissen om 19:30 uur in Oos Zittesj Hoes een lezing over de Limburgse muziekgeschiedenis.

De lezing wordt georganiseerd door Kring Westeleijk Mijnstreek van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en is getiteld

Dan is ’t ei spreukske, waat Limburg ós böd…
Een cultuurhistorische en muziek-sociologische lezing over de grote bloei van de troubadour- en de blaasmuziek in Limburg in de periode 1950-2000.

Diverse Limburgse culturele gezagsdragers van de 20e eeuw veronderstelden dat de Limburgers van nature muzikaal begaafd waren. Limburgers werden dan ook vaak ‘de Italianen van Nederland’ genoemd. Nergens in het Nederland van de 20e eeuw waren zoveel blaasmuziekgezelschappen, mannenkoren en kerkkoren actief als in de provincie Limburg.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de bloeiende Limburgse muziekcultuur van de naoorlogse periode de Sittardse timmerman en volkszanger Jo Erens, getransformeerd werd tot een charismatische muziekheld. Jo Erens werd, tot zijn eigen verbazing, voor de rol van muziekheld uitverkozen en moest invulling gaan geven aan de opgelegde heldenrol.

De Limburgse blaasmuziek ging in de tweede helft van de 20e eeuw wereldwijd een uitzonderingspositie innemen. Nergens ter wereld hebben in deze periode zo’n groot aantal amateurblaasmuziekverenigingen in zo’n kleine regio op zo’n hoog niveau gefunctioneerd, zoals meermalen bleek tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Limburg zou daardoor in de laatste decennia van de 20e eeuw de grootleverancier worden voor de kopersecties van de professionele symfonieorkesten.

Welke maatschappelijke mechanismen waren in Limburg, bewust en onbewust, werkzaam die aan de Limburgers de grote drive verschaften om zoveel tijd en energie in hun hobby te steken? Onderlinge rivaliteit? Maar waarom ontbrak deze dan bij (veel) andere muziekverenigingen elders in het land? En is deze factor alleen voldoende om de immense muzikale groei te verklaren? Bij nadere beschouwing blijken er nog andere factoren een rol te hebben gespeeld, die de benodigde maatschappelijke energie en wilskracht hebben verschaft. In de lezing worden laag voor laag de maatschappelijke factoren blootgelegd en geanalyseerd om een antwoord op de bovenstaande vragen te vinden.

Biografie

Drs. Jos Meuwissen volgde de opleiding voor docent muziek aan het conservatorium te Maastricht en geschiedenis aan de Katholieke Leergangen in Sittard en de Universiteit Utrecht. Tot 1995 was hij werkzaam in het middelbaar en hoger onderwijs als muziek- en geschiedenisdocent. Van 1995 tot 2001 was hij beleidsmedewerker bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Tegenwoordig is hij docent geschiedenis aan Fontys Lerarenopleiding Sittard. Hij is coauteur van Blaasmuziek in Limburg (Thorn 1989), het jubileumboek van de provinciale omroep LI ‘Voorlopig zijn wij onder ons’ (Roermond 2006) en het jubileumboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg ‘Dit is Limburg’ (Maastricht 2009).

Cookieinstellingen