Sittardenaar negen jaar de cel in voor woningoverval Nederweert

Rechtbank Roermond
Rechtbank Roermond
Foto: CC0

De rechtbank Limburg heeft donderdag een 33-jarige Sittardenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar.

Op 5 augustus overviel hij samen met anderen een woning in Nederweert. Daarbij deden de daders zich voor als een arrestatieteam van de politie. Ze droegen donkere kleding met de tekst ‘politie’ en verschaften zich met geweld toegang tot de woning. Daar was op dat moment de toen 13-jarige zoon van het gezin aanwezig. Onder bedreiging van vuurwapens moest hij gaan liggen en werd hij geboeid.

Geld, horloges en sieraden

De door een vriend gealarmeerde vader van het gezin en de vriend overkwam hetzelfde toen zij bij de woning arriveerden. De daders vertrokken met een buit van geld, horloges en sieraden. Zij hadden bovendien de iPhones van hun slachtoffers in een bak met water gedaan. Deze bleken daarna niet meer te functioneren.

DNA

In de woning werd een geladen revolver gevonden. Op één van de patronen zat een DNA-spoor dat werd herleid tot de verdachte. Tijdens de doorzoeking van zijn woning, vond de politie onder meer horloges, nepvuurwapens en munitie. De munitie was van een kaliber dat paste bij de revolver die was achtergebleven in de woning van de slachtoffers. Twee horloges werden door de moeder en de dochter van het gezin herkend als hun eigendom. Eén horloge paste precies om de pols van de moeder. Op het andere horloge werd een DNA-spoor aangetroffen dat herleid kon worden tot de dochter van het gezin. De verdachte heeft geen aannemelijke en verifieerbare verklaring gegeven voor zijn DNA op de munitie in de revolver en voor de aanwezigheid van beide horloges en munitie in zijn woning. Hij heeft zich overwegend beroepen op zijn zwijgrecht.

Impact op slachtoffers

De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het medeplegen van de overval op de woning, het voorhanden hebben van munitie en nepvuurwapens en de vernieling van de IPhones. Uit de slachtofferverklaring blijkt wat een enorme impact de overval heeft gehad, en nog steeds heeft, op het gezin, in het bijzonder op de zoon. Zij voelen zich in hun eigen woning niet meer veilig. Door zich voor te doen als arrestatieteam van de politie hebben de daders bovendien het vertrouwen dat mensen in (het optreden van) de politie moeten kunnen hebben ernstig ondermijnd. Daarbij hebben zij gebruik gemaakt van tenminste één echt vuurwapen. Verder blijkt uit het feit dat zij voorzien waren van tie wraps dat zij erop waren voorbereid personen in de woning aan te treffen. Zelfs deze mogelijkheid heeft hen echter niet weerhouden.

Gevangenisstraf

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaren, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht.

» volledige uitspraak

Bron: Rechtbank Limburg

Cookieinstellingen