Mobiele camera’s moeten illegaal afvaldumpen tegengaan

Wekelijks wordt er afval gedumpt in 't Sjteegske in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen start binnenkort met het plaatsen van mobiele camera’s op plekken waar mensen regelmatig afval dumpen.

Dat gebeurt steeds vaker bij de zogenaamde OGI’s, ondergrondse inzamelingsinstallaties, waarvan de gemeente er zo’n 190 heeft en die voornamelijk bij flatgebouwen staan. Bij die installaties kunnen omwonenden met behulp van een pasje hun afval storten.

Steeds vaker zie je op die plekken echter dat mensen illegaal afval bijplaatsen naast die installaties. Dat leidt tot het aantrekken van ongedierte als ratten en muizen, tot vervuiling van de omgeving met zwerfvuil uit kapotte zakken en tot een groeiend gevoel van onveiligheid. Niks louchers immers dan een omgeving achter een flatgebouw die vergeven is van de rondslingerende troep.

Verder zadelen de sluikstorters de gemeenschap met een aanzienlijke kostenpost op, want de troep moet wel worden opgeruimd en dat kost de gemeenschap naast alle ergernis over het asociale gedrag jaarlijks ook nog eens ruim een half miljoen euro aan belastinggeld.

Zie ook:

Tot nu toe genomen maatregelen in de omgeving van inzamelingsinstallaties om sluikstorten tegen te gaan en verscherpte handhaving leveren amper resultaat en daarom zijn drastischer maatregelen nodig.

De gemeente plaatst binnenkort een drietal mobiele camera’s bij niet nader aangeduide afvalinzamelingsinstallaties om sluikstorters te kunnen betrappen en hoopt dat daarvan een afschrikkende werking uitgaat.

Reacties