Limburg: onderzoek naar inhuren (ex-)politici

... draaideur ...
... draaideur ...
Foto: IngeChantel [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

De provincie Limburg gaat de Zuidelijke Rekenkamer vragen een onderzoek in te stellen naar alle benoemingen door de provincie. De Limburgse Staten besloten hier vrijdag unaniem toe.

De Staten reageren daarmee op onthullingen door NRC en Dagblad de Limburger van vrijdag. Daaruit blijkt dat de provincie Limburg meer geld uitgeeft dan alle andere provincies samen aan het inhuren van voormalige bestuurders en politici voor opdrachten en baantjes. Voor 31 mensen zou zo’n 2 miljoen euro zijn uitgetrokken voor 46 klusjes.

De benoemingen zouden in strijd zijn met de eigen aanbestedings- en integriteitsregels. Baantjes werden exclusief toegekend, zonder dat vacatures werden opengesteld. Alle partijen in de Staten willen dat voortaan open sollicitatieprocedures worden gehanteerd.

Uitgaven aan opdrachten voor oud-politici moeten binnen een jaar zijn teruggebracht richting het landelijk gemiddelde, spraken de Staten bovendien uit. De Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) beloofde de Staten nieuw beleid rond het inhuren van (ex-)politici en bestuurders.

Cookieinstellingen