Tune Met het oog op morgen gaat niet veranderen wegens sigaret

Foto: CC0 via Pexels

Veel late radioluisteraars kennen het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen, dat het eerste couplet uit Gute Nacht Freunde van Reynhard Mey als herkenningstune heeft.

Dat couplet werd 43 jaar geleden als tune voor het programma gekozen en luidt als volgt:

Gute Nacht, Freunde
Es wird Zeit für mich zu geh’n
Was ich noch zu sagen hätte
Dauert eine Zigarette
Und ein letztes Glas im Steh’n

Volgens de schrijver van een open brief aan de NOS is de tekst niet meer van deze tijd, omdat daarin wordt verwezen naar een sigaret.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff liet vandaag weten dat de beroemde openingstune niet wordt aangepast. Het radioprogramma kreeg op sociale media veel bijval van luisteraars, die niet zagen wat er mis is met een verwijzing naar een sigaret.

“De briefschrijver werpt ons nogal wat voor de voeten: wij zouden hiermee roken als normaal gedrag voorstellen en het zou voor ons een onaantastbare vanzelfsprekendheid zijn”, meldt Gelauff. “We kunnen luisteraars geruststellen: dat is het allemaal niet. Voor ons is het niet meer of minder dan de tune die 43 jaar geleden werd gekozen toen het programma voor het eerst werd uitgezonden.”

Gelauff beklemtoont dat de de tune en het programma inmiddels iconisch zijn geworden. “Belangrijk daarbij: het gaat veel meer om letterlijk Gute Nacht Freunde en de sfeer die Mey in het liedje legt dan om die ene verwijzing naar een sigaret.”

KWF Kankerbestrijding laat in een korte reactie weten het niet erg te vinden als het nummer niet wordt aangepast.

Cookieinstellingen