Vreugde en verdriet – Nut en nadeel van emoties

Foto: Studium Generale - via De Domijnen

Op 3 september vindt in Filmhuis De Domijnen in Ligne, Sittard, een lezing plaats over het nut en nadeel van emoties.

Zonder emoties is het leven niet waard geleefd te worden. Maar emoties staan het goede leven ook vaak in de weg. Ze zijn niet alleen het zout, maar ook het vergif in de pap. Tegen die achtergrond staat in deze lezing de vraag naar het nut en nadeel van emoties centraal. Op dinsdagavond 3 september om 20:00 uur gaat docent filosofie Dr. René Gabriëls (UM) in Filmhuis De Domijnen nader in op het thema emoties.

Gefocust wordt op twee emoties: vreugde en verdriet. Is vreugde de bakermat van geluk? In hoeverre is verdriet het resultaat van verlies, het niet krijgen waarnaar wordt verlangd, desillusies, de belemmering van de mogelijkheden om iets te bereiken? Welke stempel drukken cultuurverschillen op vreugde en verdriet? Om die vragen te beantwoorden worden zowel wetenschappelijke als filosofische theorieën over emoties ter sprake gebracht. Bovendien wordt een beroep gedaan op de literatuur, muziek en schilderkunst om beter greep te krijgen op vreugde en verdriet.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen.

De entree voor het bijwonen van de lezing bedraagt € 7,50. Voor lezers van de nieuwsbrief Collectie en Informatie en supporters van De Domijnen bedraagt de entree € 5,-. Aanmelden is mogelijk via de website van De Domijnen (www.dedomijnen.nl).

De lezing maakt deel uit van een serie lezingen die in samenwerking met Studium Generale Maastricht aangeboden worden door De Domijnen. Wetenschappers van Universiteit Maastricht verzorgen de presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Raadpleeg de agenda onder www.dedomijnen.nl/bibliotheek voor toekomstige lezingen.

Cookieinstellingen