Chemelot over lekkage bij salpeterzuurfabriek

Chemelot
Chemelot
Foto: © Jean Jacques Spuisers

Chemelot heeft een toelichting gegeven op het incident dat op 3 augustus plaats vond in een van de salpeterzuurfabrieken op het complex.

Volgens Chemelot is inmiddels duidelijk geworden dat het incident heeft kunnen plaatsvinden “door een combinatie van menselijke en technische oorzaken”.

Er werden voorbereidingen getroffen om de betreffende fabriek na een onderhoudsstop opnieuw op te starten. Daarbij is een lekzuurtank overvuld geraakt, waardoor de dakrand scheurde.

Dit kon gebeuren doordat een toevoerafsluiter niet volledig dicht was, terwijl de afsluiters in de afvoer wel dicht waren.

Door de scheur ontstond een lekkage waarbij salpeterzuur vrijkwam en een gele wolk rook van stikstofoxide (NOx). Daarop is een NL-Alert afgegeven om de bevolking te waarschuwen dat er sprake was van een incident. De bedrijfsbrandweer legde rond het lek een waterscherm aan. Het lek kon snel worden gedicht.

Chemelot wijst erop dat de tijd tussen het moment van alarmering en het communiceren van meer informatie mede te maken heeft met het feit dat metingen door gasploegen zowel op als buiten het Chemelotterrein tijd vergen. Er werden geen concentraties van stikstofoxide gemeten.

Chemelot biedt haar excuses aan voor de ontstane overlast en zegt er alles aan te zullen doen om herhaling van een dergelijk incident te voorkomen. “De gang van zaken ten aanzien van het ontstaan van het incident en de communicatie / alarmering wordt grondig geëvalueerd met betrokken partijen en daar waar nodig, worden maatregelen genomen.”

Cookieinstellingen