Motie voor onderzoek naar mogelijkheid zorgbuurthuizen

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Door sluiting van verzorgingstehuizen worden veel ouderen gedwongen om zelfstandig te blijven wonen, ook als zij dat niet willen of niet meer kunnen.

Daarnaast heeft het ministerie van VWS de landelijke actielijn ‘Wonen en Zorg’ opgesteld om kleinschalige woonvormen, zoals een zorgbuurthuis te realiseren. Bij het realiseren daarvan spelen gemeenten en woningcorporaties een belangrijke rol.

Deze woonvormen worden nu vooral opgezet voor mensen met dementie, maar zijn ook geschikt voor mensen met fysieke zorgproblemen.

Het zorgbuurthuisconcept heeft meer voordelen. Om er een paar te noemen: het biedt ouderen de kans tot beschut wonen in de vertrouwde omgeving van de eigen buurt, het ontlast mantelzorgers, gaat vereenzaming tegen en maakt het efficiënter organiseren van de zorg mogelijk.

De gemeenteraadsfracties van PVV, 50-Plus en SPA vragen het college van B&W in een gezamenlijke motie vreemd aan de orde van de dag om de mogelijkheden voor zorgbuurthuizen of vergelijkbare concepten in de gemeente te onderzoeken en daarbij de mogelijkheid van extra gelden uit de landelijke actielijn Wonen en zorg te betrekken.

Cookieinstellingen