Wielerbaan Geleen voorlopig buiten gebruik gesteld

scheuren in asfalt wielerbaan Geleen
Foto: Michel van Dijke

Afgelopen zaterdag werd voorlopig de laatste trainingswedstrijd verreden op de wielerbaan van Glanerbrook in Geleen.

Michel van Dijke, voorzitter van Stichting Wielerbaan Geleen zegt: “Met pijn in mijn hart zie ik hoe de kwaliteit van de wielerbaan steeds slechter wordt. Het mos komt terug en er zitten flinke scheuren in het asfalt. Sommige scheuren zijn zelfs al een banddikte breed. De ondergrond in de Jan Nolten bocht is in beweging en dat is goed te zien”.

De stichting huurt de wielerbaan van Laco. Maandag is de stichting over de deplorabele toestand van de baan in gesprek gegaan met vestigingsmanager Ralph Verbael van Laco Glanerbrook. Die geeft aan te gaan zoeken naar een betaalbare tussenoplossing, zodat de koersen in de wintercompetitie, zoals Coupe d’Hiver, veilig kunnen worden verreden. Ook heeft hij de stichting gevraagd om hierin mee te denken en het eigen netwerk te raadplegen. Tegelijkertijd geeft hij aan dat eigenlijk een renovatie nodig is, maar dat deze nu niet aan de orde is, omdat de gemeente Sittard-Geleen zich nog moet uitspreken over de toekomst van Glanerbrook en de toekomstige samenwerking met een exploitant voor het sport- en recreatiecentrum.

Op 31 december 2020 loopt officieel het samenwerkingscontract tussen Laco en de gemeente af en niemand weet nog hoe de gemeente de toekomst van Sport- en recreatiecentrum Glanerbrook daarna voor ogen heeft. Ook Laco weet dat niet. Laco heeft in 2017 wel plannen voor een toekomstbestendig Sport- en recreatiecentrum Glanerbrook gepresenteerd aan verenigingen, omwonende, sporters en de gemeente.

Van Dijke: “De negentien jaar oude wielerbaan is een plek waar we als vrijwilligers jaren onze ziel en zaligheid hebben gestopt. Om deze wielerbaan teloor te zien gaan doet heel veel pijn. Er moet snel actie komen. Vanuit Gemeente Sittard-Geleen hopen we dat er snel meer duidelijkheid komt over de exploitatie, anders is de wielerbaan ten dode opgeschreven en verdwijnt er iets unieks in Sittard-Geleen en Limburg”.

Van Dijke laat verder weten dat de wekelijkse activiteit Fietsplezier voor kinderen wel blijft doorgaan. Die activiteit wordt niet op de wielerbaan gehouden, maar op het vlakke terrein tussen de kombocht van de wielerbaan en de bocht van de ijsbaan.

scheuren in asfalt wielerbaan Geleen

Reacties