FNV: ‘Drugstest op werkvloer is schending grondrecht’

Foto: CC0 Public Domain

Het plan om werkgevers meer mogelijkheden te geven om personeel op alcohol- en drugsgebruik te testen, moet zo snel mogelijk van tafel.

Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan. Dat schrijft vakbond FNV in een oproep aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die de plannen deze week uit de doeken deed.

Alcohol- en drugstests door werkgevers zijn nu alleen toegestaan bij bepaalde beroepen, zoals piloten, machinisten en trambestuurders. Van Ark wil die mogelijkheden oprekken naar andere beroepsgroepen waar werknemers onder invloed een gevaar voor henzelf en collega’s zouden vormen. Allereerst richt ze zich op ondernemingen die met gevaarlijke stoffen werken.

FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong vindt dat de bewindsvrouw haar plannen, waarvoor een en ander aan privacywetgeving moet veranderen, slecht heeft onderbouwd. “Er zijn geen cijfers en gegevens die duidelijk maken dat er sprake is van een reëel probleem”, aldus De Jong.

Werkgevers zijn juist blij met de plannen. Ze pleiten er zelfs voor drugstests naast de chemie ook in andere sectoren mogelijk te maken. “Wij hopen dat dat snel geregeld kan worden en dat het administratief allemaal ook niet te ingewikkeld wordt voor bedrijven”, reageren werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Reacties